Yunanistan'ın reform listesine onay
AA

Yunanistan'ın reform listesine onay

Avro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın, mali programın 4 ay uzatılması karşılığında sunduğu reformlar listesini onayladı.

"RAKAMLARI GÖRMEK İSTİYORUZ"

Slovakya Maliye Bakanı Peter Kazimer, Avro Bölgesi maliye bakanlarının telekonferans toplantısında reform listesinin kabul edildiğini duyurdu.

Kazimer, Twitter mesajında, "Avro Bölgesi'nin Yunanistan'la cuma günü vardığı anlaşma devam ediyor. Yunanlıların önünde nisan sonuna kadar birçok ağırlık kaldırma çalışması var. Hepimiz rakamları görmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

REFORM LİSTESİNDE NELER VAR?

Yunanistan'ın AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan Troyka kurumlarına ve Avro Bölgesi'ne gönderdiği reformlar listesinde KDV dahil vergi uygulamalarında reform yapılacağıve üst gelirliler başta olmak üzere vergi kaçakçılığıyla mücadele edileceği, eğitim ve savunma dahil kamu harcamalarının gözden geçirileceği, yolsuzlukla ve akaryakıt ve tütün ürünleri kaçakçılığıyla mücadele edileceği ve bakanların ve milletvekillerinin mali imtiyazlarının sınırlandırılacağı gibi tedbirler bulunuyor.

ASGARİ ÜCRET HEMEN DEĞİL KADEMELİ ARTACAK

Listeye göre Başbakan Aleksis Çipras hükümeti, seçim vaatlerinde yer alan asgari ücretin hemen artırılması yerine zaman içinde kademeli bir artış gerçekleştirecek.

VERGİ VE KAMU HARCAMALARI KONTROL ALTINDA

Listede yer alan reformlar, vergi politikaları ve kamu harcamalarının her alanında kontrol uygulanmasını da öngörüyor.

''SEÇMENLERİ ALDATTI''

İdari reformlardan sorumlu Bakan Giorgos Katrougalos, televizyonda yaptığı açıklamada ''Kırmızı çizgilerime saygı gösterilmezse istifa edeceğim'' diye konuştu. Yunan solunun önde gelen isimlerinden Manolis Glezos, Syriza'nın seçmenleri aldattığını öne sürdü. Glezos, ''Bu aldatmacaya iştirak ettiğim için Yunan halkından özür diliyorum'' dedi. Yunan vekil, Syriza destekçilerinden ve parti üyelerinden, 'çok geç olmadan' yöneticilerini bu durumu düzeltmeye çağırmalarını istedi.

YUNANİSTAN YENİ BİR ANLAŞMA PEŞİNDE

Mali programın uzatılmasının parlamentolarda onaylanmasının ardından AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan troyka kurumlarının Yunan Hükümeti'yle refrom listesi üzerinde çalışarak Nisan sonuna kadar programın gözden geçirilmesini başarıyla tamamlamaları halinde kalan kredi dilimleri serbest bırakılacak.

Mali programı 4 ay uzatılmasıyla zaman kazanan Yunan Hükümeti, bu süreçte Avro Bölgesi'yle seçim vaatlerini hayata geçirebileceği yeni bir anlaşma yapmaya çalışacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)