12 ülkeden İsrail'e 'Ortak Yaptırım Kararı'

12 ülke, yasa dışı İsrail yerleşimlerinden gelen malların ticaretine ulusal yasak getirdiklerini ortak bildiriyle duyurdu. Ortak bildiride yerleşimlerin genişletilmesine derhal son verilmesi istendi.

Ensonhaber Ensonhaber
12 ülkeden İsrail'e 'Ortak Yaptırım Kararı'
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

İşgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail yerleşimleri, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.

1967'den bu yana kurulan bu yerleşimler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2334 sayılı kararı ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) 19 Temmuz 2024 tarihli danışma görüşüyle de yasa dışı ilan edildi.

Özellikle 2025 sonlarında İsrail güvenlik kabinesinin 19 yeni yerleşimi onaylaması ve E1 bölgesindeki konut projeleri, çok sayıda ülkenin kınamasına yol açtı.

Filistinlilerin yerinden edilmesi endişeleri de uluslararası tepkileri güçlendirdi.

İspanya, İrlanda, Belçika ve Hollanda gibi bazı ülkeler daha önce ulusal düzeyde ithalat yasakları getirmiş veya yasalaştırmıştı.

Avrupa Birliği genelinde ise ortak bir yasak tartışmaları devam ederken üye ülkeler arasında görüş ayrılıkları sürüyor.

12 ÜLKEDEN 'İSRAİL'E ORTAK YAPTIRIM' KARARI

Bu gelişmelerin ardından 12 ülke ortak bir bildiri yayımladı.

Böylece yasa dışı İsrail yerleşimlerinden gelen malların ticaretine yönelik ulusal kısıtlamalar getirme niyetlerini açıkladı.

İngiltere, İsrail yaptırımlarını açıklıyor: ABD ve İsrail'den art arda tehditler

BİLDİRİDE YER ALAN 12 ÜLKE

Bildiride yer alan ülkeler şunlar:

Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İrlanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık.

Dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Bugün Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İrlanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık, uluslararası hukuka göre yasa dışı olan yerleşimlerle mal ticaretine ulusal düzeyde kısıtlamalar getirme niyetlerini teyit ediyor veya bu yöndeki Avrupa çapındaki kısıtlamaları destekliyor ya da bu ve benzeri önlemleri ulusal prosedürlerine uygun olarak aktif olarak değerlendiriyor."

"İSRAİL MAKAMLARININ DA KINADIĞI TERÖR EYLEMLERİ VAR"

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, X hesabından yaptığı paylaşımda kararın gerekçesini şöyle açıkladı:

"Batı Şeria patlama noktasında. Uluslararası hukuka aykırı olarak kolonizasyonun kontrolsüz genişlemesi, aşırılıkçı yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetinde artış ve İsrail makamlarının da kınadığı terör eylemleri var."

Barrot, Fransa'nın 11 diğer ülke ile birlikte yerleşimlerle ticareti sona erdireceğini belirtti.

"ETNİK TEMİZLİK' UYGULAMALARINA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ"

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Ed Miliband ise Parlamento'da yaptığı açıklamada, yasa dışı yerleşimlerden gelen mallara ithalat yasağı getireceklerini ve yerleşim genişlemesine hizmet eden inşaat, altyapı, finansman veya gayrimenkul gibi hizmetleri sağlayan kişi ve işletmelere yaptırım uygulayacaklarını duyurdu.

Miliband, Batı Şeria'da 'etnik temizlik' unsurları içeren uygulamalara 'seyirci kalmayacaklarını' vurguladı.

'FİLİSTİNLİLERİN ZORLA YERİNDEN EDİLMESİNE YOL AÇAN HER TÜRLÜ EYLEME KARŞI'

Açıklamada ayrıca Filistin topraklarının ilhakına ve Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine yol açacak her türlü eyleme karşı olunduğunun altı çizildi.

İsrail'in yerleşim genişlemesine derhal son vermesi, şiddet uygulayan yerleşimcilerin hesap vermesi ve ilgili iddiaların soruşturulması gerektiği vurgulandı.

Yasakların uygulama detayları ve yürürlük tarihleri ülkelerin ulusal prosedürlerine göre belirlenecek.

YASA DIŞI YERLEŞİM ÜRÜNLERİNE TAM İTHALAT YASAĞI

Miliband, İngiltere'nin resmi duruşunu güncelleyerek İsrail'in Batı Şeria'daki işgalinin 'hukuka aykırı' olduğunu ve bölgede soykırım yapıldığını hükümet olarak kabul ettiklerini ilan etti.

Miliband tarafından açıklanan kararlar kapsamında, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinden İngiltere'ye yapılan tüm malların ithalatı yasaklandı.

Ayrıca yasa dışı yerleşimlerin reklamının İngiltere genelinde yapılması men edilirken, inşaat ve finans gibi sektörlerde yerleşimlerin genişlemesine katkı sağlayan şirket ve kişilerin tam kapsamlı İngiliz yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacağı vurgulandı.

SİLAH SATIŞLARINA 'ÇİFTE KİLİT' VE YENİ AMBARGO

Gazze'deki operasyonlarda kullanılan 30'dan fazla silah lisansını halihazırda askıda tutan Londra yönetimi, askeri kısıtlamaları bir adım daha ileri taşıdı. İngiltere'nin, İsrail'in işgaline somut olarak katkıda bulunan tüm silah ve ihracat lisans başvurularını reddedeceğini belirten Miliband, bu durumu 'çifte kilit' olarak tanımladı.

Açıklanan silah ambargosunun işgal sona erene kadar yürürlükte kalacağı kaydedildi.

Konuşmasında Gazze'deki insani drama da değinen Miliband, bölgede 20 bini çocuk olmak üzere 70 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, altyapının yüzde 60'ının yıkıldığını hatırlattı.