Aksaray'da boğazına meyve kaçan Aysima bebek, telefonda anlatılan teknikle kurtarıldı
DHA

Aksaray'da Melike Ok, kızı Aysima'nın soluk borusuna elma parçası kaçması nedeniyle nefes alamadığını fark etti.

Ok, hemen 112 Çağrı Merkezi'ni arayıp yardım istedi. Telefonu açan Acil Tıp Teknisyeni Şirin Taşdemir, Ok'a önce sakin olmasını söyledi ardından bebeği dizine yüzüstü yatırıp, sırtının ortasına 5 kez vurmasını istedi.

Ok, sırtına vurduktan sonra elma parçasının yarısını çıktığını, yarısının daha durduğunu ve bebeğinin mosmor olduğunu belirtti.

SAĞLIK PERSONELİ SAYESİNDE KIZINI KURTARDI

Taşdemir ise ağzı yere gelecek şekilde 5 kez sırtına tek tek vurmayı tekrarlamasını söyledi.

Melike Ok, ikinci müdahaleyle kalan parçayı da çıkararak, kızının nefes almasını sağladı.

Hemen eve gönderilen sağlık görevlileri, minik Aysima'yı kontrol etti. Şirin Taşdemir, daha sonra ekip arkadaşlarıyla birlikte anne Ok'u ziyaret etti.

Boğazına meyve parçası kaçan bebek, telefonda anlatılan teknikle kurtarıldı VİDEO

"İYİ Kİ VARSINIZ"

Yaşananları anlatan Melike Ok, ''Bebeğimin boğazına yabancı cisim kaçmasıyla oldu. 112 Çağrı Merkezi'ni arayıp, ekipten yardım istedim. Ekip arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Onların yönlendirmesiyle çıktı. Solunum yolları normale döndü. Sağlık çalışanlarını tekrar tebrik ediyorum. Sağlık çalışanlarına şiddet uyguluyorlar. Şiddet uygulamasınlar çünkü onlar olmasaydı belki benim çocuğum da ölebilirdi, belki sizin çocuklarınızın da başına gelebilirdi. İyi ki varsınız.'' diye konuştu.

Aksaray'da boğazına meyve kaçan Aysima bebek, telefonda anlatılan teknikle kurtarıldı

'HEİMLİCH MANEVRASINI TARİF ETTİM'

Şirin Taşdemir de Melike Ok'un aradığında ilk önce sakinleştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

''Çağrıyı aldığımda anne çok panikti, çocuğunu boğazına cisim kaçtığını söyledi. İlk başta 'Heimlich manevrası'nı tarif ettim. O panikle anne talimatları yaptı, ilk parça çıktı. 'Çocuğun sesi geliyor mu' dediğimde 'Gelmiyor' dedi. Tarifi tekrar yapmasını istedim. İkincide nefes almaya başladığını söyledi. Ağlama sesini de duydum. Ondan sonra adresini alarak ambulans yönlendirdim. Ekipler yoldayken tekrar anneyi arayarak bebeğin durumu hakkında bilgi aldım.''

Aksaray'da boğazına meyve kaçan Aysima bebek, telefonda anlatılan teknikle kurtarıldı

HEİMLİCH MANEVRASI NEDİR

Nefes borusuna bir cisim kaçması nedeniyle boğulma olayları yetişkinlerde ve özellikle çocuklarda çok sık görülen acil olaylardır.

Heimlich manevrası, solunum yolu tıkanıklıklarında tıkanmaya neden olan cismin çıkartılması için yapılan bir müdahale tekniğidir.

Hastanın arkasından sarılarak gövdesi kavranır. Bir elin baş parmağı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır. Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır.

Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır.

Boğazına meyve parçası kaçan Aysima bebek, telefonda anlatılan teknikle kurtarıldı -2

Boğazına meyve parçası kaçan Aysima bebek, telefonda anlatılan teknikle kurtarıldı -5

Boğazına meyve parçası kaçan Aysima bebek, telefonda anlatılan teknikle kurtarıldı -6

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)