Antalya'da düğünde fenalaşan küçük çocuk vefat etti
AA

Antalya'nın Kaş ilçesinde 12 yaşındaki Hamza Ediz Sertel, ailesiyle gittiği düğünde arkadaşlarıyla oynarken fenalaşınca hastaneye kaldırılmıştı.

Kaş Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybeden küçük Hamza'nın cenazesi Antalya Adli Tıp Kurumu'na götürülmüş, otopsi sonrası cenazeyi teslim alan çocuğun dayısı Bülent Ergün, gazetecilere, yeğenini yılan ısırmış olabileceğini düşündüklerini söylemişti.

İLK BULGULAR YILAN ISIRIĞINA İŞARET EDİYOR

Ön otopsisi tamamlanan Hamza'nın otopsi raporuna göre, vücudunda yılan ısırığına benzeyen küçük izlere rastlandı.

Çocuğun kesin ölüm nedeninin tespiti için ise detaylı otopsi yapılacağı bildirildi. Bunun için Hamza Ediz Sertel'in cesedinden alınan örnekler, Ankara Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığına gönderildi.

TÜRKİYE'DE ENGEREK TÜRÜ ZEHİRLİ YILANLAR YAYGIN

Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu, gazetecilere yaptığı açıklama, Türkiye'de yaygın olarak engerek türü zehirli yılanlar görüldüğünü, sadece Şanlıurfa'daki küçük bir alanda da kobra yılanlarına da rastlandığını söyledi.

ÇOCUKLARDA OLDUKÇA ÖLÜMCÜL

Zehirli yılanların ısırdıkları yerde doku reaksiyonu oluşturduğunu ifade eden Göksu, "Isırdıkları yerde ciddi şişme ve ağrı oluşturuyorlar. Pıhtılaşma sistemine hasar veriyorlar. Bu da kanama tablosu ortaya çıkartabiliyor. Yetişkinlerde tablo biraz daha yavaş seyirli olabilirken, çocuklarda biraz daha ölümcül olabiliyor. Bu hastalara anti serum tedavisi uyguluyoruz." ifadelerini kullandı.

YILANIN ISIRDIĞI YERİ EMMEYİN UYARISI

Sertel'in ölümün kısa sürede meydana gelmiş olmasının yılan ısırığına bağlı bir ölüm olma ihtimalini güçlendirdiğini aktaran Göksu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Otopside akrep sokması ile yılan ısırığının ayırt edilebileceğinden emin değilim ama yine de önemli bilgiler verecektir. Yılan ısırdığı zaman yüzde 25'i kuru ısırıktır. Sadece ısırıyor. Zehirini zerk etmiyor. İnsanların sık yaptığı hatalardan bir tanesi yılanın ısırdığı yeri emmek. Bunun hiçbir faydası yok. Hayvanı yakalayıp hastaneye götürmeye çalışmak. İkinci ve üçüncü ısırıklar da bu esnada oluyor. Hayvanı yakalamanın da bir faydası yok. Isırılan yeri kalp seviyesinin üzerinde tutmak, sağlık kuruluşuna mesafe çok uzak ise ısırılan yerin üzerine elastik bandaj uygulamak gerekiyor. Yılan tarafından ısırılan hastaların hızlıca sağlık kuruluşuna ulaşmaları lazım."

Göksu, koronavirüs nedeniyle izole hayat için doğaya yönelenleri de yılan, akrep ve böcek ısırmalarına karşı uyardı.

Antalya'da düğünde fenalaşan küçük çocuk vefat etti

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)