DHA

14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşıyor...

Bu kapsamda Türkiye'nin kesme çiçek üretim merkezi Antalya'da, bu özel gün için hareketlilik başladı.

Kentteki seralarda üretimi yapılan karanfiller, 14 Şubat için Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Başkanı İsmail Yılmaz, 2022'de 137 milyon dolar olan ihracatın, 2023'te az bir düşüşle 135 milyon dolarda kaldığını belirterek, hem dünya hem Türkiye'deki ekonomik sorunlara bakıldığında, 2 milyon dolarlık kaybı çok büyük bir başarısızlık olarak görmediklerini söyledi. Aksine, bu durumu bir başarı olarak gördüklerini anlatan Yılmaz, "Çünkü ekonomik zorluklarda süs bilgileri sektörü her zaman ilk vazgeçilen sektördür." dedi.

Üreticiler yeni yıldan umutlu

2024'e iyi başladıkları ve kış döneminin Antalya'da yüksek hasat dönemi olduğunu belirten Yılmaz, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Avrupa ülkelerine yoğun bir sevkiyat süreci yaşandığı ve sevkiyatların sona ermek üzere olduğunu söyledi. Yılmaz, "2024'ten umutluyuz. Bir önceki yıla göre; ekonomik şartlar, biraz daha bütün dünyada toparlanma dönemine girdi. Önümüzde 14 Şubat Sevgililer Günü var. 14 Şubat'ın son sevkiyatlarını yapıyoruz diyebilirim. Çünkü tırlar buradan 6 güne yakın bir süre içerisinde Avrupa'ya varabiliyor, Sevgililer Günü sevkiyatlarımızın son birkaç gün içerisindeyiz." diye konuştu.

7 milyon dolara yakın gelir

14 Şubat Sevgililer Günü için 30'a yakın Avrupa ülkesine ihracat yapıldığını kaydeden Yılmaz, toplamda 65- 70 milyon dal karanfil ihracatından 7 milyon dolara yakın gelir elde edildiğini söyledi.

Sevgililer Günü nedeniyle en çok tercih edilen rengin kırmızı olduğunu söyleyen, koyu pembe rengin de talep gördüğünü belirten Yılmaz, "Sevgililer Günü'nde en önemli rengimiz; kırmızı. Kırmızıyı çok seviyorlar, kırmızı çiçeklere ilgi gösteriyorlar. Biz de en büyük üretim kalemimiz karanfil olduğu için ciddi sayıda kırmızı karanfil gönderimi yaptık. Avrupa'da yaklaşık 30 ülkeye sevkiyatlarımız oldu, halen daha devam ediyor. Tahmin ediyorum ayın 7'sine kadar da uçaklarla da olsa son sevkiyatlarımızla devam edeceğiz." dedi.

"Ekonomik sıkıntı anında ilk vazgeçilen sektör"

14 Şubat Sevgililer Günü için Türkiye iç pazarındaki çeşitliliğin daha yüksek olduğunu belirten Yılmaz, karanfil dışında gül ve birçok çeşit kesme çiçeğin kullanıldığını, iç pazarda da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere toplamda 65- 70 milyon dallık bir tüketim beklendiğini söyledi.

Türkiye'de ekonomik sorunların çiçek tüketimi etkilendiğine de değinen Yılmaz, "Ekonomik sıkıntı anında ilk vazgeçilen sektör, süs bitkileri ve ülkemizde de son 1 yıldır ciddi bir ekonomik sıkıntı söz konusu. Bu dönemde insanlar çiçek alımından biraz uzaklaşıyor. Umut ediyoruz ki kısa sürede şartlar düzelir ve bizlerin de satışları eskisi gibi daha iyi olur diye beklentimiz var." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)