İstanbul'da kazada vefat eden asker, 44 yıl sonra şehit sayıldı
DHA

İstanbul Hasdal Kışlası'nda 1977'de askerlik görevini yaparken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Ömer Dalmaz'ın şehit sayılmaması üzerine Boybeyi köyünde yaşayan eşi Ayten ve oğlu Yemen Dalmaz, hukuk mücadelesi başlattı.

Aile, Ömer Dalmaz'ın şehit sayılması için Ankara 7'nci İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

44 YILIN ARDINDAN ŞEHİT KABUL EDİLDİ

Konuyu inceleyen mahkeme, görev sırasında geçirdiği trafik kazası nedeniyle yaşamını yitiren Ömer Dalmaz'ın şehit sayılması gerektiğine karar verdi. Bu karar ile şehidin eşi ve 3 çocuğu, büyük mutluluk yaşadı.

İstanbul'da kazada vefat eden asker, 44 yıl sonra şehit sayıldı ViDEO

İstanbul'da kazada vefat eden asker, 44 yıl sonra şehit sayıldı

"GERİYE DÖNÜK EN ESKİ ŞEHİT SAYILMA KARARI"

Ailenin avukatı karara ilişkin açıklama yaparak, "Aile daha önce SGK ve ilgili kurumlarla sürekli görüşmüş ve zorluklar yaşamıştır. Vazife malulü sayılması için biz de hukuk mücadelesine başladık. Gerek AHİM ve gerekse Anayasa Mahkemesi kararları ışığında mahkeme ailenin mağduriyetini gidererek olumlu karar verdi. Alınan karar gereği 1977 yılında askerlik görevini yerine getirdiği esnada geçirdiği trafik kazası nedeniyle vefat eden Ömer Dalmaz vazife malulü sayıldı. Bu kararın da SGK'ya tebliği ile uygulanmasını bekliyoruz. Aile büyük bir mağduriyet yaşadı. Mağduriyetin giderilmesini bekliyoruz. Bundan önce 32 yıllık bir geçmişi olan emsal karar vardı. Bizim kararımız da 44 yıllık. Bu sebeple şu an Türkiye'de geriye dönük en eski şehit sayılma kararı oldu. Bu kararın diğer devam eden dosyalara da emsal olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

İstanbul'da kazada vefat eden asker, 44 yıl sonra şehit sayıldı

"ÇOK MUTLU OLDUK"

Mahkeme kararının ardından annesi ve ablası ile birlikte babasının mezarını ziyaret eden 4 çocuk babası Yemen Dalmaz (45), adalete kavuştuklarını söyledi.

Dalmaz, alınan kararın gurur verici olduğunu belirterek, "Babamın 44 yıl sonra şehit sayılmasına çok sevindik. Bize bu duyguyu yaşatanlardan Allah razı olsun. Babam vefat ettiğinde ben 1 yaşındaydım. Bizler babasız büyüdük. Annem bize hem annelik hem babalık yaparak, büyük zorluklar yaşadı. Bize babasızlığı yaşatmayan ve vefat eden amcamdan da Allah razı olsun. Babam şehit sayıldığı için çok mutluyuz" dedi.

İstanbul'da kazada vefat eden asker, 44 yıl sonra şehit sayıldı

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)