Siirt'te dili boğazına kaçan öğrenciyi, öğretmeni kurtardı
AA

Siirt’in merkez ilçesinde bağlı Barış Mahallesi'ndeki Said Nursi Ortaokulu’nda 8’inci sınıf öğrencisi olan 13 yaşındaki Mustafa Pesen, okul bahçesinde top oynadığı sırada dengesini kaybederek düştü.

Bahçede nöbetçi olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ekrem Özdemir, Pesen’i fark edip yanına koştu.

Fenalaşan öğrenciye müdahale eden Özdemir, Pesen’in boğazına kaçan dilini eli ile çıkarıp, öğrencisinin nefes almasını sağladı.

HASTANEYE KALDIRILDI

Pesen, okul bahçesine gelen kamyonet ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Deniz Edip'in talimatıyla bir okulda açılan ilk yardım eğitimine katılan Özdemir'in öğrenciye müdahalesi, okulun güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Özdemir, öğrencinin düştüğünü görür görmez yanına gittiğini ve müdahaleye başladığını, aldığı ilk yardım eğitimi sayesinde öğrenciye müdahale ettiğini ifade etti.

Siirt'te dili boğazına kaçan öğrenciyi, öğretmeni kurtardı

“TEDİRGİNLİK VE KORKU VARDI”

Okul Müdürü Işık ve diğer öğretmenlerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bilgi verdiğini dile getiren Özdemir, o anları şöyle anlattı:

“Öğrencimizin çırpınışlarını görünce nefes almakta zorluk çektiğini görünce dilinin boğazına kaçtığını anladım. Çünkü bize kursta o anlamda eğitim verilmişti. Çok zor şartlardı. O an tedirginlik ve korku vardı.

Siirt'te dili boğazına kaçan öğrenciyi, öğretmeni kurtardı VİDEO

“HER ŞEYİ GÖZE ALMIŞTIM”

Ağzını açmaya çalıştığımda inanılmaz bir kasılma olmuştu. Doktor beyin söylediği, parmağımı koparabilirdi. Ama ne olursa olsun bir öğrencimizin canıydı. Parmaklarım yaralandı fakat şeyi göze aldım ve ağzını açıp dilini çıkarmayı başardım.

Siirt'te dili boğazına kaçan öğrenciyi, öğretmeni kurtardı

"HERKES PANİK İÇERİSİNDEYDİ"

Öğrencileri dağıtıp ambulansı biraz bekledik. Ambulansın geç gelme ihtimaline karşı o anda okul bahçesine gelen bir kamyonetle öğrencimizi hastaneye götürdük. Allah bir daha bize ve ailesine böyle şeyler yaşatmasın. Zor anlardı. Herkes panik içerisindeydi."

Arkadaşlarıyla top oynadığı sırada yere düştüğünü ve sonrasını hatırlayamadığını anlatan Pesen, "Daha sonra kendimi hastanede buldum." ifadelerini kullandı.

Siirt'te dili boğazına kaçan öğrenciyi, öğretmeni kurtardı

Kendisine müdahalede bulunan öğretmeni Özdemir'e teşekkür eden Pesen, "Ekrem öğretmenimiz müdahale etmiş. İlk yardım eğitiminin önemini bir kez daha anladım. Bu eğitimi ben daha fazla alacağım. Bugün benim hayatım kurtuldu başka gün belki ben de başkasının hayatını kurtarırım." dedi.

Siirt'te dili boğazına kaçan öğrenciyi, öğretmeni kurtardı

Siirt'te dili boğazına kaçan öğrenciyi, öğretmeni kurtardı

Siirt'te dili boğazına kaçan öğrenciyi, öğretmeni kurtardı

DİLİN NEFES BORUSUNA KAÇMASI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Düşme ve dar gibi durumlarda dil, nefes durumuna kaçabilir. Oldukça tehlikeli olan bu durum karşısında ilk yardım bilmek, karşılaşılabilecek kötü sonuçların doğmasını engeller.

Peki, dil yutması olarak da bilinen dilin nefes borusuna kaçması durumunda neler yapılmalıdır?

Dilin nefes borusuna kaçması durumunda şu sıra izlenmelidir:

1- Hızlı müdahale önemlidir. Hastanın nefessiz kalma süresi, sinirsel beyin sorunlarına yol açabilir, sürenin uzaması ölümle sonuçlanabilir.

2- Hasta yere yatırılmalıdır.

3- Hastanın çene kısmı tutulmalı ve aşağı doğru bastırılmalı.

4- Boynun arkasından destek verilmeli, kafa dik pozisyona getirilmeli.

5- Bu duruş elde edildikten sonra, dil dışarı çıkarılmalı.

Eğer dişler sıkılarak dilin yutulması olayı gelişmiş ise:

1- Öncelik dişlerin açılmasını sağlamak olmalıdır. Dişlerin arasına kaşık, kalem gibi cisimler konularak dişlerin açılması sağlanabiliri.

2- Sonrasında elimize hastanın ağzına sokarak dili çıkarmalıyız. Kalem vb. aletlerle de yardım alınabilir.

3- Dil dışarı çıkarıldıktan sonra derhal sağlık ekiplerine haber verilmeli.

4- Bayılma, şuur kaybı bir durumun yaşanması ile hasta tekrardan dilini yutabilir. Bu gibi durumlara karşı hasta başında beklenmesi gerekir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)