7 ülkeden 3 bin 358 öğrenci Türkiye'ye getirilecek
AA

Koronavirüs salgınına karşı önlemler kapsamında, yurt dışında okuyup dönmek isteyen öğrenciler için de harekete geçildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, koronavirüs salgını nedeniyle uçuş yasağı konulan İngiltere, İrlanda, İsviçre, Polonya, İtalya, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bulunan Türk öğrencilerin yurda dönüşlerine ilişkin yürüten çalışmalarla ilgili NTV ve CNN Türk yayınında açıklamalarda bulundu.

Uçuş yasağı konulan bazı ülkelerdeki öğrencilerin, bu ülkelerdeki Türk diplomatik misyonlarına başvurarak tahliye talebinde bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, bu talebin ardından ilgili ülkelerdeki temsilciliklerle çalışmalar başlatttıklarını ve öğrencileri Türkiye'ye getirme kararı aldıklarını ifade etti.

7 ülkeden 3 bin 358 öğrenci Türkiye'ye getirilecek

"3 BİN 358 ÖĞRENCİMİZ BAŞVURDU"

Çavuşoğlu, öğrencilerin bu akşam TSİ 20.00'de başvurularını tamamladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"3 bin 358 öğrencimiz, 7 ülkeden temsilciliklerimize başvurdu. Suudi Arabistan'dan hiç başvuru olmadı. BAE'den sadece 1 başvuru var. Yarından itibaren öğrencilerimizi ülkemize getirmeye başlayacağız. Öğrenciler geldikten sonra 14 gün karantinaya tabi tutulacaklar. Bu konuda kesinlikle taviz vermiyoruz. Kendi sağlıkları, tüm Türkiye'deki vatandaşlarımızın sağlığı ve sağlık çalışanlarımızın sağlığı için bunları yapmak zorundayız.

Sakarya ve Samsun'daki yurtlara yerleştirilecekler. Tüm kurumlarımızla 14 gün içinde gerek sağlık testleri gerek diğer ihtiyaçları karşılanacak."

7 ülkeden 3 bin 358 öğrenci Türkiye'ye getirilecek

"FAS'TAN 224 VATANDAŞIMIZI GETİRDİK"

Fas'ın aniden uçuşları durdurması üzerine bu ülkede kalan 224 vatandaşın dönüşünü de sağladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, desteklerinden ötürü Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita'ya teşekkür etti.

Yurt dışındaki Türk diplomatik misyonlarının bu ülkelerdeki Türk vatandaşlarına gerekli duyuruları yaptığının altını çizen Çavuşoğlu, ilgili misyonların, vatandaşların ve öğrencilerin paniğe kapılmaması için kendileriyle temasa geçtiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, şu ana kadar 68 ülkeye uçuş yasağı konulduğunu hatırlatarak, "Diğer ülkelerdeki gelişmeleri de takip ediyoruz. Gerektiği taktirde bu diğer ülkelere de uçuş yasağı konulabilir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz." dedi.

7 ülkeden 3 bin 358 öğrenci Türkiye'ye getirilecek

"YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARIMIZ 24 SAAT ULAŞABİLİR"

Uçuş yasağı bulunan ülkelerdeki Türk vatandaşlarının ihtiyaç halinde yurt dışındaki diplomatik misyonlarına başvurabileceklerini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Tüm bu ülkelerde nöbetçi telefon uygulamasına geçtik. Vatandaşlarımızın yoğun olduğu yerlerde ikinci nöbetçi telefon uygulaması var, 24 saat ulaşabilirler. Ayrıca, Turkcell'e de teşekkür ediyoruz, ücretsiz şekilde yayınlıyor. 7 gün 24 saat hizmet veren çağrı merkezimiz var. Bu çağrı merkezine bugüne kadar sadece koronavirüsle ilgili 20 binden fazla çağrı geldi. Bu merkezimiz hizmetine devam ediyor."

7 ülkeden 3 bin 358 öğrenci Türkiye'ye getirilecek

BAKANLIKTAKİ KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde de virüsle mücadele kapsamında çeşitli tedbirler alındığına değinerek, "Evde çalışabilecek arkadaşlarımız evden çalışıyor. Dairelerde nöbet usülüne başladık ki çok fazla temas olmasın. Bakanlık içinde dezenfektan başta olmak üzere ihtiyaçları karşıladık. Yurt dışındaki misyonlarımızın da eldiven, maske, dezenfektan ihtiyaçlarını gönderdik." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)