Alparslan Bayraktar: Doğalgaza erişim sağlanan yerleşim yeri sayısı 1.000'e çıkacak

Türkiye'de 257 bin kilometreyi aşan doğalgaz iletim ve dağıtım ağı bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye'nin doğalgaz altyapısının 1.000 yerleşim yerine ulaşılacağını açıkladı.

Ensonhaber / AA

Türkiye'de doğalgaz iletim ve dağıtımında son 24 yılda büyük bir dönüşüm yaşandı. Doğalgaz erişimi sağlanan yerleşim sayısı hedefi açıklandı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ağustos itibarıyla Türkiye'nin doğalgaz iletim hattı uzunluğu 21 bin 30 kilometre, dağıtım hattı uzunluğu da 236 bin 492 kilometre oldu.

Toplam doğalgaz iletim ve dağıtım şebekesi 257 bin 522 kilometreye ulaştı.

DOĞALGAZ AĞI DÜNYANIN ÇEVRESİNİ 6,5 KEZ DOLAŞIYOR

Böylece iletim ve dağıtım ağı dünyanın çevresini 6,5 kez dolaşacak düzeye ulaştı.

Doğalgaz şebekesinin ülke genelinde yaygınlaştırılmasıyla doğalgaza erişim imkânı bulunan nüfus önemli ölçüde arttı. Ekim verilerine göre 73 milyon kişinin doğalgaza erişimi sağlanırken doğalgaza ulaşabilen nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 85'e ulaştı.

ABONE SAYILARI ARTTI

Bu yükseliş, abone sayılarına da yansıdı. Temmuz itibarıyla konutlardaki doğalgaz abone sayısı 22 milyon 329 bin 878, toplam doğalgaz abone sayısı ise 23 milyon 183 bin 623 olarak kayıtlara geçti.

Özellikle tüketimin yükseldiği kış dönemlerinde talebin karşılanması, sistem esnekliğinin artırılması ve enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi için doğalgaz giriş kapasitesi ve yer altı doğalgaz depolama kapasitesi artırıldı.

Bu kapsamda Türkiye'nin günlük doğalgaz giriş kapasitesi 495 milyon metreküpe ulaşırken yer altı doğalgaz depolama kapasitesi de 6,3 milyar metreküp seviyesine çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, NSosyal hesabından yaptığı videolu paylaşımda Türkiye'nin doğalgaz altyapısında 2002'den bu yana gerçekleştirilen dönüşüme ve 2026 hedeflerine dikkati çekti.

BU YIL DOĞALGAZA ERİŞİMİ SAĞLANAN YERLEŞİM YERİ SAYISININ 1000'E ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR

Bayraktar, Türkiye'nin doğalgaz altyapısında son 24 yılda çok büyük bir dönüşüme imza attıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

"2002'de yalnızca 5 ilde kullanılan doğalgazı bugün 81 ile, 995 yerleşim yerine ulaştırdık. 73 milyon vatandaşımıza doğalgaza erişim imkanı sunduk. Şimdi yeni bir eşiğe ilerliyoruz. Bu yıl içerisinde doğalgaza erişimi sağlanan yerleşim yeri sayısı 1.000'e çıkacak.

257 bin kilometreyi aşan iletim ve dağıtım ağımızın yanı sıra güçlü giriş kapasitesi ve depolama altyapımızla doğalgazı ülkemizin dört bir yanına güvenli ve kesintisiz biçimde ulaştırmaya devam edeceğiz."

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)