ANAR ve KONSENSUS anketlerinde seçim araştırması

ANAR ve KONSENSUS anketlerinde seçim araştırması

Seçime 3 aydan az bir süre kaldı ve partiler çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. AK Parti’den sonra CHP’de de süreç hızlandı. CHP bu ayın sonunda ön seçim yapacak. Ön seçim, CHP’de ciddi bir mobilizasyon yaratmış durumda. MHP ve HDP’de ise henüz büyük bir hareketlilik gözlenmiyor.

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, KONSENSUS Araştırma'dan Murat Sarı ve ANAR'ın sahibi İbrahim Uslu ile önceki gün Mehmet Acet’in İskele Sancak programında seçimi tartıştığını yazdı. Hüseyin Yayman, burada açıklanan araştırma sonuçlarını köşesine taşıdı.

İşte Hüseyin Yayman'ın ifadeleriyle KONSENSUS ve ANAR'ın anket sonuçları:

ARAŞRTIRMALARDA YAKIN SONUÇLAR

"İbrahim Uslu, AK Parti için anketler yapan bir isim. Ancak üç genel, üç yerel, iki referandum ve cumhurbaşkanlığı seçimini bilen bir şirketi var. KONSENSUS ise ANAR’a göre daha bağımsız hareket ediyor. Ancak her iki şirketin araştırmalarında da yakın sonuçlar çıkıyor. Öncelikle muhalefetin iddialı sözlerine rağmen iktidar değişmiyor.

CHP VE MHP'NİN TOPLAMI AK PARTİ KADAR ETMİYOR

AK Parti’nin birinciliği devam ediyor. Hatta CHP ve MHP’nin sayısal toplamı AK Parti’nin oyu kadar etmiyor. Murat Sarı yayında KONSENSUS’un Şubat 2015 araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Sarı, bulduğu sonuçları rakamsal aralık olarak sunmayı tercih ediyor:

KONSENSUS ARAŞTIRMA SONUÇLARI

AK Parti: Yüzde 45-48

CHP: Yüzde 25-28

MHP: Yüzde 14-17

HDP: Yüzde 7-9

ANAR SONUÇLARI

ANAR'ın sahibi İbrahim Uslu ise farklı bir veri sundu. Uslu, Davutoğlu’nun başbakanlığı almasından sonra her ay düzenli olarak araştırma yaptıklarını ve AK Parti’nin oyunu yüzde 50 bandında bulduklarını ifade etti. Uslu’nun açıklamalarına göre AK Parti yeniden iktidara geliyor.

AK Parti: Yüzde 47-49

CHP: Yüzde 23-25

MHP: Yüzde 13-15

HDP: Yüzde 7-8

HDP BARAJI AŞAMAYACAK

Araştırmaların en önemli sonuçlarından biri HDP’le ilgili. Sarı ve Uslu kamuoyundaki hakim görüşün tersine HDP’nin barajı aşamayacağını üzerini basa basa dile getirdiler. Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz. HDP’nin barajı aşamamasının yaratacağı ciddi riskler ve avantajlar var. Ancak her ne olursa olsun bu seçim ülke tarihinin en önemli seçimlerinden biri olacak. Sonuçlar Davutoğlu’nun liderliğinin pekiştiği ve AK Parti için yeni bir dönemin başladığını ortaya koyacak"