BBC'den Selin Girit iş başında

BBC'den Selin Girit iş başında

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün oğlu Mehmet Emre'nin mezuniyet töreni için gittiği Harvard Üniversitesi'nde "Güncel Bölgesel Konular ve Geleceğe Bakış" başlıklı panelde bir konuşma gerçekleştirmişti. Panelin ardından soru-cevap bölümünde, Harvard Üniversitesi'nde çalışan Dr. Emrah Altındiş'in Türkiye'ye hakaret derecesine varan soruları polemik konusu oldu.

"SİYASETEN DOĞRUCU DAVRANIŞLARI BEĞENMİYORUM"

BBC'den Selin Girit, Dr. Emrah Altındiş'in peşine düştü. Dr. Emrah Altındiş, BBC'ye yaptığı açıklamaları şu şekilde oldu;

"Ben Gezi üzerine, Türkiye'deki demokrasi üzerine kafa yoran insanlardan birisiyim. Soruyu çok uzun düşünmedim. Ama kafamdakileri orada birleştirerek sorumu oluşturmaya çalıştım. Korumalar susturmaya çalıştılar ama susmadım. Sorumu sordum Cumhurbaşkanı'na. Siyaseten doğrucu bir soru sormayacağımı tabii ki biliyordum. Çünkü siyaseten doğrucu davranışları beğenmiyorum. Dürüst bulmuyorum. Türkiye'de medya bu kadar baskı altındayken, devlet yetkililerine -özellikle Türk medyasında- hiçbir soru sorulamazken, soruların sorulması gerektiğini düşündüm. Cumhurbaşkanı'nı da burada konuşmacı olarak bulmuşken bunları yüzüne söylemek istedim.

"KORUMALAR SÜREKLİ BAĞIRIP DURUYORDU"

Neden bir cumhurbaşkanına soru sorulamasın? Bu çok sorunluydu. Ben soruyu sorarken korumalar sürekli bağırıp çağırıyorlardı. 'İnsan gibi sor', 'insan ol', 'doğru düzgün konuş' diye. Türkiye'de olsa öyle durmazlardı. Türkiye'de ifade özgürlüğü yok. Muhtemelen polisin şiddetine maruz kalır, gözaltına alınır ve belki de bir örgütle ilişkilendirilip tutuklanırdım.

"BİR SÖZ SÖYLEMİYOR HALKTAN YANA"

Kendisi Türkiye siyasetinde yeni bir figür değil. Cumhurbaşkanlığından önce başbakandı. Türkiye devletinin en üst düzey temsilcisi. MGK'nın başındaki kişi. İstediği zaman Bakanlar Kurulu'na başkanlık edebiliyor, öyle bir yetkisi var. Türkiye'de polis şiddeti sürerken kendisi müdahale etmedi. Bir söz söylemiyor halktan yana. Bunun çok sorunlu olduğunu düşünüyorum.

"BERKİN'DEN, SARISÜLÜK'TEN, SOMA'DAKİ İŞÇİLERDEN BAHSETTİM"

Ben konuşmamda Berkin Elvan'dan, Ethem Sarısülük'ten, Soma'daki işçilerden bahsettim. Ben bahsettiğim insanların benim dilimden, sesimden bu soruyu olduğu gibi duymalarını, anlamalarını istedim. İkincisi Türkiye'de, olduğu gibi, değişikliğe uğramadan yayımlanmasını istedim. Bence Türkiye'de insanlarımızın bunların söylendiğini duymaya ihtiyacı var.

"SAKİNLİĞİMİ DE BOZAMADAN SERT DE OLSA BİR SORU SORDUM"

Ben Cumhurbaşkanı'nın konuştuğu üniversitede çalışan, orada araştırmalarını sürdüren bir bilim insanıyım. Provokatör ve benzeri şeyleri saçma buluyorum. Ben orada bağırıp çağırmadım kendisine, yüzüne baka baka, sakinliğimi de bozamadan sert de olsa bir soru sordum. Bu kesinlikle benim demokratik hakkım."

BBC'den Selin Girit iş başında