İran'dan petrol ihracatı muafiyeti kalktı
AA

ABD, İran'dan petrol ihracatı muafiyetine son verdi. ABD Başkanı Donald Trump, İran'dan petrol ithalatı için aralarında Türkiye'nin de olduğu 8 ülkeye Kasım 2018'de verilen ve süresi 2 Mayıs'ta sona erecek muafiyeti uzatmama kararı aldı.

Muafiyetin bazı ülkeler için uzatılması bekleniyordu.

DAHA ÖNCE 180 GÜN İÇİN TANIMIŞTI

ABD daha önce 180 gün için Çin, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Tayvan, Yunanistan ve Türkiye'ye muafiyet tanımıştı.

Muafiyetin kaldırılacağı haberlerinin ardından bu sabah Brent petrol fiyatı yüzde 3 yükselerek 74.31 dolara çıkmış, Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

GÜNDE 2,5 MİLYON VARİL PETROL İHRAÇ EDİYOR

Günde 2,5 milyon varil petrol ihracatı gerçekleştiren İran, bu satışlarının yüzde 60'tan fazlasını Asya ülkelerine yapıyor. Çin, Japonya ve Güney Kore'nin ithal ettiği petrolün yaklaşık yüzde 10'u İran'dan geliyor.

TÜRKİYE'NİN YARISI...

Türkiye ise petrolünün yarısını İran'dan ithal ediyor.

AVRUPA'YA SATIŞ

İran'dan petrol alan ülkelerin arasında Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve diğer Avrupa ülkeleri de var.

İran'dan petrol ihracatı muafiyeti kalktı

YAPTIRIM, İRAN LİDERLERİNE BAĞLI

ABD Dışişlieri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin İran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırımlarının ne kadar süreceğinin İran liderlerine bağlı olduğunu söyledi. Pompeo, ABD’nin İran’dan, nükleer silah çalışmaları ve balistik füze üretimine bir son verilmesi olan taleplerini net olarak açıkladığını söyledi ve İran müzakere masasına ABD’nin koşullarını kabul ederek oturana dek ABD’nin baskıyı artıracağını belirtti.

"ABD TEPKİ GÖSTERMEYE HAZIR"

Pompeo, İran’ı, petrol gelirini kullanarak Hizbullah ve Hamas gibi terör örgütlerini finanse etmek suçlarken, İran halkı üzerinde baskı oluşturanlara taviz verilmeyeceğini dile getirdi. Pompeo ayrıca ABD’nin, İran’ın alacağı herhangi bir aksiyona da ABD’nin çıkarlarını korumak için tepki göstermeye hazır olduğunu söyledi ve “İran saldırırsa biz de bir tepki göstereceğiz, istediğimiz sonuca nasıl ulaştığımızın bir önemi yok. Eğer ABD’ye yönelik bir saldırı olursa ciddi bir tepki göstereceğiz.” dedi.

İran'dan petrol ihracatı muafiyeti kalktı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)