Galvanizleme nedir, nasıl yapılır? Galvaniz kaplama ne işe yarar?
ensonhaber.com

Sermaye Piyasası Kurul, Özyaşar Tel ve Galvanizleme Sanayi A.Ş.'nin halka arz başvurusunun onaylandığını duyurdu.

Halka arz haberinin ardından 'galvanizleme nedir' sorusu da internette merak edilenler arasına girdi.

Yatırım yapacak olan vatandaşlar, şirketin faaliyetleri arasında 'galvanizli tel' üretimi hakkında sahibi olmak istiyor.

TDK'ya göre galvaniz, Fransızca 'galvanise'den geliyor ve "Üzeri değerli madenlerle kaplanacak bir bakır levhanın batırıldığı altın, gümüş veya platin banyosu" anlamına gelen galvaniz banyosu birleşik sözünde geçen bir söz" olarak tanımlanıyor.

Peki, galnavizleme nedir? Galvanizleme nasıl yapılır, ne işe yarar? İşte galvaniz kaplama hakkında bilmeniz gerekenler...

Galvanizleme nedir

İsmi mucidi olan Luigi Galvani’den gelen galvaniz kabaca, çeliğin 450 – 455 derecede erimiş çinkonun içine daldırılarak kaplanması işlemine verilen addır.

Galvanizleme, metal yüzeylerin korunması ve dayanıklılığını artırmak için kullanılan bir kaplama işlemidir.

Galvanizleme işlemi, metal yüzeyin çinko ile kaplanmasıyla gerçekleşir.

Galvanizleme nasıl yapılır

Genellikle "sıcak daldırma galvanizleme" veya "elektrogalvanizleme" olmak üzere iki ana yöntem vardır:

Sıcak Daldırma Galvanizleme:

Bu yöntemde, metal parçalar önce asitle temizlenir ve ardından eritilmiş çinko içeren bir banyoya daldırılır. Metal parçalar, çinko banyosundan çıkarıldıktan sonra, çinko kaplama metal yüzeyin üzerine yapışır ve soğuyarak katılaşır.

Elektrogalvanizleme:

Bu yöntemde, metal parçalar bir elektrolit çözeltisi içinde asılı durur ve bir akım uygulanır. Akım, çözeltide bulunan çinko iyonlarını metal yüzeye çeker, böylece çinko kaplama oluşur.

Galvanizleme ne işe yarar

Galvanizleme işlemi, metalin korozyona karşı dayanıklılığını artırır ve çelik gibi metallerin paslanmasını önler. Bu nedenle, galvanizleme genellikle dış mekan uygulamalarında, özellikle inşaat sektöründe, kullanılır.

Örneğin, çatı kaplamaları, korkuluklar, borular ve çitler genellikle galvanizlenmiş çelikten yapılır.