İlhan Cihaner kimdir

İlhan Cihaner

İlhan Cihaner, 23 Şubat 1968 tarihinde Kars’ın Kağızman ilçesinin Kömürlü köyünde dünyaya geldi. Babasının adı İsmail Hakkı, annesinin adı Zeynep'tir. İlköğretimi Kars’ta, orta öğretimi Ankara'da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Gazi Üniversitesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Bölümü’nde yaptı.

Cumhuriyet Savcılığı görevine 1994 yılında başladı. Reyhanlı, İdil ve Çamlıdere'de Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptı. Vezirköprü, Alaşehir, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olarak; Adana Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptı.

Cihaner, 1999 yılında Şırnak'ın İdil İlçesi'nde görev yaparken, 1989 yılında öldürülen üç köylünün dosyasını açarak, JİTEM'in önemli isimleri olan Albay Arif Doğan, Cem Ersever, Yüzbaşı Sinan Yaşar ve itirafçı İbrahim Babat'ın da aralarında bulunduğu birçok kişi hakkında iddianame hazırladı.

Erzincan Cumhuriyet başsavcısı olduğu yıllarda İsmail Ağa cemaatiyle ilgili olarak başlattı. Ancak bu soruşturmadan sonra tutuklanmasına kadar çeşitli gelişmelere sebep oldu. Bir süre tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

2011 yılında yapılan seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Denizli milletvekili olarak meclise girdi. 2012 yılında da yapılan CHP Kurultayında Parti Meclisi üyesi seçildi.

Cihaner, 1 Ekim 2012'de açılan "soL" adlı gazetede “Çıngı” isimli köşesinde yazı yazmaktadır.

Cihaner, evli ve bir kız çocuğu babasıdır.