Rutkay Aziz kimdir

Rutkay Aziz kimdir

Rutkay Aziz 1947 yılında İstanbul'da doğdu. Asıl adı Ünal Aziz Rutkay olan; Avusturya Lisesi 'nde soyadları adlardan önce okunduğu için ismi "Rutkay Aziz" olarak dilegelmiştir. Avusturya Lisesi' ni bitirdikten sonra Bakırköy Lisesi' ne kaydoldu. Lisans öğrenimini Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi' nde tamamladı.

Tiyatroya lisede öğrenimi sırasında başladı. Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC tiyatro okulunda tiyatro eğitimi aldı. İlk tiyatro deneyimini Peter Weiss'ın "Marat-Sade" oyunundaki "Marat" rolüyle yaşadı. Tiyatro hayatına 1971 yılından itibaren Ankara Sanat Tiyatrosu' nda profesyonel olarak devam etti. İlk sinema deneyimini 1987 yılında "Yer Demir Gök Bakır" filmiyle yaşadı. Ziya Öztan' ın yönettiği hem sinemada hem de televizyonda dizi halinde yayınlanan "Cumhuriyet" filminde Mustafa Kemal ATATÜRK rolünü canlandırdı.

İyi derecede Almanca ve Fransızca bilmektedir ve şiir okuma ve yazma uğraşları arasındadır. Tiyatro faaliyetlerinin yanı sıra 2004 yılından beri ATV'de yayınlanan Avrupa Yakası adlı dizide Çapkın Bülent karakterini canlandırmıştır. Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı 'nın başkanıdır.Öz kızı olan Doğa Rutkay'da babasının yolundan oyuncu olarak devam etmektedir.