CHP, AP kararına destek çıktı
ensonhaber.com

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Kati Piri tarafından kaleme alınan taslak rapor, Dış İlişkiler Komitesi tarafından üzerinde bazı değişiklikler gerçekleştirilerek 7’ye karşı, 47 oyla kabul edildi. 10 üye ise çekimser kaldı.

"Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması" önerisinin yer aldığı raporda, Türkiye'ye yönelik skandal ifadeler kullanıldı.

CHP, AP kararına destek çıktı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise AP kararının, Türkiye’de derinleşen otoriterleşmeye ve rejim değişikliğine verilen yeni bir cevap olduğunu iddia etti.

AP'YE YÖNELİK ELEŞTİRİ YOK

Çeviköz şu ifadeleri kullandı: "Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komitesi’nde, 7’ye karşı 47 oy gibi büyük bir çoğunlukla kabul edilen Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması yönündeki tavsiye kararı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altındaki yönetim biçimi ile birlikte Türkiye’de daha da derinleşen otoriterleşmeye ve rejim değişikliğine verilen yeni bir cevap olmuştur. AP’nin kararı, AK Parti’nin tek adama bağlı, çağdaş dünyanın kazanımlarını hiçe sayan sisteminin bir anti-tezidir.

KARAR ÇOK ÖNEMLİ

İktidar tarafından bağlayıcı olmadığı gerekçesiyle hafife alınan bu karar, Türkiye için çok önemlidir. Zira, 26 Mayıs’ta seçilecek yeni AP’nin, gelecek beş yıl süresince Türkiye ile ilişkilerine temel oluşturacaktır. Yeni oluşacak parlamentonun yapısı da göz önünde bulundurulacak olursa, Türkiye için vize serbestisi, Gümrük Birliği Anlaşması’nın revize edilmesi gibi konularda ilerleme sağlanması güçleşecektir."

CHP, AP kararına destek çıktı