Dizi ve sinemanın desteklenmesi teklifi komisyonda geçti
ensonhaber.com

Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi

Komisyon Başkanı Ak Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, teklifle ülkenin tanıtımına katkı sağlayacak film ve dizi sayısının artırılmasının amaçlandığını söyledi.

DESTEKLEME KURULLARI OLUŞTURULACAK

Teklife göre, proje geliştirme, ilk uzun metrajlı kurmaca film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, senaryo ve diyalog yazım, animasyon film yapım, kısa film yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası, dağıtım ve tanıtım ile yerli film gösterim destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere, sayısı dördü geçmemek üzere destekleme kurulları hayata geçirilecek.

Dizi ve sinemanın desteklenmesi teklifi komisyonda geçti

8 ÜYELİ KOMİSYON

Komisyon; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, Sinema Genel Müdürü, Tanıtma Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürü, ilgili alan meslek birlikleri tarafından önerilen sektör temsilcileri arasından bakanlık tarafından belirlenecek iki üye, film yapımcıları, dağıtımcıları ve yayıncı kurum veya kuruluş temsilcileri arasından bakanlıkça belirlenecek iki üye olmak üzere 8 üyeden oluşacak.

REKLAM VE FRAGMAN SÜRELERİ

Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10 dakika olacak. Fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak.

Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler, bu sürelere dahil edilemeyecek. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.

Dizi ve sinemanın desteklenmesi teklifi komisyonda geçti

YERLİ FİLM SAYISINDA ARTIŞ

Teklifin yasalaşması durumunda, baştan başa doğal plato olan ülkenin, önemli film merkezlerinden birisi olacağını kaydeden İşler, 2002 yılında vizyona giren yerli film sayısı 9 iken, 2018 yılında bu sayının 180'e çıktığını vurguladı.

Dizi ve sinemanın desteklenmesi teklifi komisyonda geçti

DİZİ FİLMLERDE İHRACAT

Komisyon Başkanı İşler, 2002'de 2 milyon olan yerli film izleyici sayısının da 2018'de 44.5 milyonu aştığını bildirdi.

156 ülkeye ihraç edilen dizi filmlerin 350 milyon dolarlık ihracat büyüklüğüyle, Türkiye'yi dünyada ikinci sıraya yükselttiğine dikkati çekti.

18 YAŞ KRİTERİ

Değerlendirme ve sınıflandırması yapılmamış olan sinema filmleri, festival, özel gösterim ve benzeri kültürel ve sanatsal etkinliklerde ancak "18+" yaş işaretiyle gösterilebilecek.

Dizi ve sinemanın desteklenmesi teklifi komisyonda geçti

DESTEK TUTARI YÜZDE 50 OLACAK

Destek tutarı; proje geliştirme, ilk uzun metrajlı kurmaca film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası ile dağıtım ve tanıtım destek türleri için başvuruda belirtilen toplam bütçenin yüzde 50'sini aşamayacak.

SİNEMA SANATÇILARINA DESTEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema alanındaki etkinlik, proje ve faaliyetleri destekleyebilecek, düzenleyebilecek, ödüller verebilecek.

Uluslararası festivallere ve yarışmalara katılım ile bunlara ilişkin tanıtım faaliyetlerini destekleyebilecek.

Bakanlık, kamu kurum, kuruluş ve kamu tüzel kişilerine sinema donanım desteği verebilecek, ihtiyaç sahibi sinema sanatçılarına veya sinema sektörü çalışanlarına maddi destek sağlayabilecek.

Dizi ve sinemanın desteklenmesi teklifi komisyonda geçti

SİNEMA SEKTÖRÜNÜ DAHA İLERİ TAŞIMA HEDEFİ

Ak Parti Milletvekili Hüseyin Yayman, amaçlarının sinema sektörünü daha ileriye taşımak olduğunu söyledi.

Dizi ve sinemanın desteklenmesi teklifi komisyonda geçti

TÜRKİYE AÇIK HAVA MÜZESİ VURGUSU

Yayman, Türkiye'nin dünyanın açık hava müzesi olduğunu, bu nedenle dünyanın sinema platosu haline gelebileceğini ve bunun için de bu teklifin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

YAPIMCILAR BİR ARAYA GELSİN ÖNERİSİ

Hüseyin Yayman, "Bütün film yapımcılarının bir araya gelmesi, potansiyel pazarlar oluşturulması konusunda ortak yapım desteği getirmekteyiz." diye konuştu.