Dolarda 5 dakikada rekor yükseliş
ensonhaber.com

26 Ağustos Pazartesi'nin ilk saatlerinde dolar ve euro kurunda büyük bir artış yaşandı.

5.70-5.80 seviyelerinde seyreden dolar kuru, 5 dakika içinde yüzde 10.34'lük bir artışla 6.40 seviyelerine çıktıktan 5 dakika sonra yeniden 5,80 bandına geriledi.

Dolarda 5 dakikada rekor yükseliş

DOLAR/TL KURUNDA ASYA ETKİSİ

Asya borsaları ABD-Çin ticaret savaşındaki son gerilimin küresel ekonomiye güveni sarsması ve yatırımcıları güvenli liman tahvil ve altına yönelmesiyle geriledi.

Çin'in Cuma günü ABD'den ithal 75 milyar dolar tutarındaki ürüne ek gümrük vergisi getireceğini açıklamasının hemen ardından Trump'ın Çin'den ithal 550 milyar dolar değerinde ürüne yönelik yüzde 5 ek gümrük vergisi açıklamasıyla Wall Street Cuma günü keskin düşüş kaydetti.

TÜRK LİRASI 5 DAKİKADA YÜZDE 10 DEĞER KAYBETTİ

Asya piyasalarında Pazartesi günü işlemlerinin başlamasından kısa bir süre sonra Türk Lirası ABD Doları karşısında hızla değer kaybetmeye başladı ve Dolar/TL kuru saniyeler içerisinde 6,39 seviyesini aştı.

TL'nin seans içi Dolar'a karşı değer kaybı yüzde 10'u aştıktan sonra kur gerilemeye başladı ve yeniden 5,80'li seviyelerde dengelendi.

YENİ BİR SERT DÜŞÜŞ YOK

Dolar/TL Asya'da 5,80'lerden işlem görüyor ve TL'nin Dolar karşısındaki günlük değer kaybı da yüzde 1'in altına inmiş durumda.

Piyasayı takip eden analistler, TL'deki sert harekete yol açacak herhangi bir yeni gelişme olmadığına dikkat çekiyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre; bugün İngiltere'de resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalı. Londra borsasında işlem yapılmadığı günlerde uluslararası para piyasalarında da işlem hacimleri düşük seviyelerde kalıyor.

Dolarda 5 dakikada rekor yükseliş

TÜRK LİRASI'NA "FLASH CRASH"

Türk Lirası'nın Dolar karşısında birkaç dakika içerisinde 60 kuruş değer kaybedip yine sadece birkaç dakikada Asya piyasalarının açılışındaki seviyelerine gelmesi, piyasa terminolojisinde 'Flash Crash' olarak adlandırılan fiyatlama hareketleriyle benzerlik gösteriyor.

'Flash Crash' ifadesi, bir varlığın fiyatlamasında dalgalanmanın çok kısa süre içerisinde hızla artması anlamına geliyor.