Donald Trump Türkiye'deki NATO Zirvesi'ne katılacak
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump’ın Ankara’daki NATO Zirvesi’ne katılacağını açıklarken bunun ittifak tarihinin en önemli toplantısı olacağını ifade etti.
Sayılı günler kaldı...
2026 yılında NATO’nun en kritik gündem başlıklarının ele alınacağı zirveye Türkiye ev sahipliği yapacak.
7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek 36. NATO Zirvesi’nde, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları bir araya gelecek.
TRUMP ZİRVEYE KATILACAK
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın bu zirveye katılım sağlayıp sağlamayacağı merak ediliyordu.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'dan resmi bir yanıt geldi.
Rubio, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin, Başkan Donald Trump'ın Dışişleri Bakanlığı için 2027 mali yılı bütçe talebi ve diğer uluslararası konularla ilgili sorularını cevapladı.
NATO Zirvesi ile ilgili Temsilciler Meclisi üyelerine bilgi veren Rubio, "Başkan, bir sonraki NATO Devlet Başkanları Toplantısı'na bizzat katılacak." dedi.
"BU ZİRVE TARİHİNDEKİ EN ÖNEMLİSİ OLACAK"
Rubio, Türkiye'nin başkenti Ankara'da düzenlenecek zirve için "NATO'nun temmuz ayında Türkiye'de gerçekleştireceği bir sonraki toplantının, muhtemelen NATO tarihinin en önemli toplantısı olacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı, Ankara'daki zirvede "açıklığa kavuşturulması ve düzeltilmesi gereken bazı şeyler olduğunu" söyledi.
"ABD HALA NATO ÜYESİ" DİYEREK DEĞİŞİKLİK İHTİYACINA DİKKAT ÇEKTİ
Ülkesinin hala İttifakın bir üyesi olduğunu hatırlatan Rubio, NATO'nun "önemli değişikliklere" ihtiyacı olduğunu ve bu değişikliklerin 7-8 Temmuz tarihlerinde Türkiye'nin başkentinde yapılacak zirvede konuşulacağını belirtti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SÖYLEMİŞTİ
Öte yandan Trump'ın 20 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne katılacağını söylediğini belirtilmişti.

TRUMP'TAN NATO'YA SERT SÖZLER
ABD-İran savaşından sonra ABD Başkanı Donald Trump, NATO'ya sert sözlerle yüklenmiş, nisan ayında yaptığı açıklamada dikkat çeken ifadeler kullanmıştı.
"NATO ülkeleri, askeri açıdan yok edilmiş olan çılgın ülke İran konusunda hiçbir şey yapmadı. ABD’nin NATO’dan hiçbir beklentisi yok. Bunu asla unutmayın" diyen Trump, akabinde de rest çekmiş ve NATO'dan çekilmeyi düşündüklerini söylemişti.