AB ve BM'den ortak Gazze çağrısı: Harekete geçin
AA

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 21-22 Mart'ta yapılacak AB Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Brüksel'i ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.

Von der Leyen ve Guterres, ikili görüşmeleri öncesinde basına ortak açıklama yaptı.

"Gazze kıtlıkla karşı karşıya, bu kabul edilemez"

Gazze ve Ukrayna'daki durumu ele alacaklarını belirten von der Leyen, Guterres'e hayatını kaybeden BM personeli için taziyelerini iletti. Von der Leyen, "Gazze'deki savaştan ve ortaya çıkan felaket niteliğindeki insani durumdan son derece kaygılıyız. Gazze kıtlıkla karşı karşıya. Bu kabul edilemez." dedi.

"Esirleri serbest bırakacak ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaşmasını sağlayacak bir ateşkes konusunda şimdi hızla anlaşmaya varmak kritik önem taşıyor." diyen von der Leyen, Refah'a yönelik geniş çaplı bir saldırının savunmasız sivil nüfusa yönelik risklerinden de büyük endişe duyduğunu bir kez daha vurguladı.

Von der Leyen, AB'nin Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırılması için elinden geleni yaptığını belirterek, bu esnada iki devletli çözüme yönelik hazırlıklar da yapılması gerektiğine işaret etti.

İsrail'e çağrı

Guterres de Avrupa'nın küresel sahnedeki rolünün her zamankinden daha önemli olduğu karanlık bir dönemden geçildiğini söyledi.

Ukrayna'da iki seneyi aşkın süredir devam eden savaşta uluslararası hukukun ve BM Şartı'nın yok sayıldığını vurgulayan Guterres, Gazze'deki durumla ilgili, "Çok geç olmadan, şimdi harekete geçmeliyiz. İsrailli yetkililere, Gazze genelinde insani yardım malzemelerine tam ve sınırsız erişim sağlamaları, uluslararası topluma da insani çabalarımıza tam destek vermeleri çağrısında bulunuyorum." dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)