ensonhaber.com

ABD, 28 Ocak'ta Suriye-Ürdün sınırındaki üssünde 3 askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırıya önceki gece çok sayıda savaş uçağıyla 85'ten fazla hedefi vurarak yanıt verdi.

Irak ve Suriye'deki İran bağlantılı milis gruplara düzenlenen saldırılar sonucu 16 kişi hayatını kaybetti.

BMGK acil toplanıyor

ABD'nin bu hamlesine Rusya'dan tepki geldi.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, yaptığı açıklamada, "ABD'nin Suriye ve Irak’a yönelik saldırılarının oluşturduğu barış ve güvenlik tehdidi nedeniyle BMGK'nın acil toplanmasını talep ettik" ifadelerini kullandı.

"ABD uluslararası hukuku tamamen hiçe sayıyor"

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan da ABD'nin Suriye ve Irak saldırılarına ilişkin açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "ABD'nin Irak ve Suriye genelinde stratejik bombardıman uçaklarının yer aldığı, onlarca hedefte hasar bırakan ve sivilleri öldüren hava saldırıları Orta Doğu'daki politikasının saldırgan doğasını ve uluslararası hukuku tamamen hiçe saydığını bir kez daha dünyaya gösterdi. İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin ABD saldırılarına itaatkar bir şekilde katılması, kimsede uluslararası koalisyon yanılsamasına yol açmamalı. Londra, Washington'daki patronlarının tamamen provokatif eylemlerini destekleme konusundaki gayretinin hesabını henüz vermedi" ifadelerini kullandı.

"ABD bölge ülkelerini çatışmaya sokmaya çalışıyor"

ABD'nin hava saldırılarının mevcut çatışmayı daha da alevlendirmek için özel olarak tasarlandığının açık olduğunu vurgulayan Zaharova, "ABD son zamanlarda Irak ve Suriye'de İran yanlısı olduğu iddia edilen grupların hedeflerine neredeyse hiç ara vermeden saldırarak kasıtlı olarak bölgenin en büyük ülkelerini çatışmaya sokmaya çalışıyor. Washington cezasız kalacağına inanarak Orta Doğu'da yıkım ve kaosa devam ediyor" dedi.

"Durumun BMGK aracılığıyla acilen ele alınmasını talep ediyoruz"

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ürdün'deki ABD üssüne gerçekleştirilen saldırıya misilleme eylemi olarak nitelendirdiği son saldırılarının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirten Zaharova, "Egemen devletlere karşı ABD-İngiltere saldırganlığının bu yeni eylemini şiddetle kınıyoruz. Ortaya çıkan durumun BMGK aracılığıyla acilen ele alınmasını talep ediyoruz" açıklamasında bulundu.