AA & Ensonhaber

Afganistan'ın Herat vilayeti, 6,3 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

Birçok evin yıkıldığı depremde, artçı sarsıntıların da etkisiyle çok sayıda insan enkaz altında kaldı.

2 bini geçti

Ülkedeki yetkililer, cumartesi günü meydana gelen deprem sonucu can kaybının 2 bin 53 olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Yaklaşık 10 bin kişi yaralandı.

Sarsıntılar nedeniyle 1300'den fazla ev ya kısmen ya da tamamen yıkıldı. Yaklaşık 12 köyün "tamamen yıkıldığı" kaydedildi.

Herat Devlet Hastanesi yetkilisi Barat Muin, 500 yaralının hastaneye getirildiğini belirtti.

Enkaz altındaki insanlar aranıyor

Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Herat Vilayet Müdürü Mevlevi Musa Aşari, halen enkaz altında insanların bulunduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Taliban geçici hükümetinin Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Molla Canan Saik ise Herat'ın Zindecan ilçesindeki 7 köyün depremlerden ağır hasar aldığını ve kayıp sayısının artış gösterdiğini ifade etmişti.

Depremzede: Bir anda sallanmaya başladı

Heratlı Beşir Ahmed, AFP haber ajansına şunları söyledi:

Ofislerimizdeydik. Bina, bir anda sallanmaya başladı. Duvar sıvaları dökülmeye başladı, çatlaklar oluştu. Binanın bazı duvarları ve bazı kısımları çöktü.

Ailemle iletişim kuramıyorum. Çok endişelendim ve korktum, çok korkunçtu.

Öğrenci İdrees Arsala, "Durum çok korkunçtu, hiç böyle bir şey yaşamamıştım." dedi.

Afganistan'da depremler

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne (USGS) göre, Afganistan'ın batısında, İran sınırında bulunan Herat vilayetinde yerel saatle 11.00'den itibaren art arda 6,3, 5,5, 4,7, 6,3, 5,9, 4,6 ve 4,8, ardından da 4,9 büyüklüklerinde çok sayıda deprem meydana gelmişti.

Afganistan'ın Paktika vilayetinde Haziran 2022'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde 1200 civarında kişi yaşamını yitirmişti.