AA & Ensonhaber

Almanya, yine bir iş bırakma eylemiyle konuşuluyor.

Çeşitli iş kollarındaki çalışanlar, şartlarının iyileştirilmesi gerekçesiyle peş peşe grev kararı alıyor.

Ülkedeki 11 havalimanında görevli güvenlik personeli, ücretlerinin artırılmasını istiyor.

200 bin yolcu grevden etkilendi

Personelin uyarı grevi bu gece yarısına kadar devam edecek. Bu durum, 200 bin yolcuyu etkiliyor.

Havalimanlarındaki güvenlik personelini temsil eden Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) ile işverenler, çalışanların ücretlerinin artırılmasına yönelik toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varamadı.

11 havalimanında iş bıraktılar

Güvenlik çalışanları; Berlin-Brandenburg, Frankfurt, Hamburg, Köln/Bonn, Leipzig/Halle, Stuttgart, Bremen, Hannover, Düsseldorf, Erfurt ve Dresden havalimanlarında iş bıraktı.

Salonlar boş kaldı

Grev nedeniyle park halindeki uçak yoğunluğu kameralara yansıdı. Havalimanlarının salonlarında kimsenin olmayışı göze çarptı.

Personel greve giderken, iptal edilen uçak seferleri ekranlara yansıtıldı.

1100 uçuş iptal edildi

Grev nedeniyle bugün yaklaşık 1100 uçuş iptal edildi veya gecikecek. Berlin/Brandenburg, Hamburg, Hannover ve Stuttgart gibi havalimanlarında hiçbir uçak kalkmazken, Frankfurt Havalimanı'nda güvenlik kontrollerinden geçmek zorunda olmayan transit yolcular için seferler gerçekleştirildi.

Çalışanlar gösteri yaptı

Berlin-Brandenburg Havalimanı'nın önündeki Willy-Brandt Meydanı'nda toplanan bir grup güvenlik personeli gösteri yaptı. Göstericiler, daha sonra havalimanının içinde tur attı.

Ver.di Berlin-Brandenburg Bölgesi Başkan Yardımcısı Benjamin Roscher, işverenlerin sendikanın talebini kabul etmediğini söyleyerek, "Bu yüzden Almanya genelinde uyarı grevi yapıyoruz." dedi.

"Grev maalesef yolcuları da etkiliyor"

Roscher, grevde meşru taleplerde bulunduklarını dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

Grev maalesef yolcuları da etkiliyor. Anlayış bekliyoruz. Bu, sahip olduğumuz son çare.

Her şeyi müzakere masalarında sonuçlandırmaya ve uzlaşma bulmaya çalışıyoruz ama bu kez suçlu biz değil, hiçbir şey teklif etmek istemeyen işverenlerdir.

"Görünüşe göre yarın akşam uçuyorum"

Grevden dolayı yolculuk yapamayan ve İsviçre'de yaşayan Franz Wilmer, grevle ilgili bilgisi olmadığını belirterek şöyle konuştu:

Bu akşam uçacağım konusunda bilgi verdiler. Buraya geldim, (uçuşların) hepsi iptal. Görünüşe göre yarın akşam uçuyorum.

"Otel tutacağım, geceyi orada geçireceğim"

Trene binip havalimanından ayrılacağını anlatan Wilmer, şöyle dedi:

Ancak onlara da güvenmiyorum. Onlar da grev yapabilir. Otel tutacağım, geceyi orada geçireceğim, yarın yoluma devam edeceğim.

"Yolcular uçağa binemiyor"

Berlin-Brandenburg Havalimanı Sözcüsü Sabine Deckwerth de ülkede çok sayıda havalimanında güvenlik personelinin greve çıktığını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

Güvenlik kontrolünden geçmeleri gereken yolcular, kontroller yapılmadığı için uçağa binemiyor. Bu, Berlin-Brandenburg Havalimanı'ndan kalkan tüm uçuşların bugün iptal edildiği anlamına geliyor. Hiçbir yolcu bugün hiçbir yere uçamaz.

Deckwerth, havalimanında bugün 170 uçağın kalkmadığını bildirdi.

Saat ücreti için 2,80 euro talebi

Ver.di, havalimanlarında görev yapan 25 bin çalışanın saat ücretinin 2,80 euro yükseltilmesinin yanı sıra görev ödeneğinin ve fazla çalışma ücretlerinin artırılmasını talep ediyor.

İşverenler ise bu yıl için yüzde 4, gelecek yıl için yüzde 3 ücret artışı teklif ediyor.

Toplu sözleşme görüşmelerinde 3 turu geriden bırakan taraflar, 6 ve 7 Şubat'ta tekrar bir araya gelecek.

Ülkede daha önce Alman Demir Yollarında (Deutsche Bahn) çalışan makinistler, ücret artış talebiyle 24-29 Ocak'ta grev yapmıştı.