Associated Press: ABD, Wagner'i Sudan ve Libya'dan çıkarmak istiyor
ensonhaber.com

ABD'nin, Orta Doğu'daki müttefiklerine Wagner olarak bilinen Rus paralı asker grubunun Libya ve Sudan'dan çıkarılması için baskıyı artırdığı belirtiliyor.

Washington yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında artan rolü nedeniyle son aylarda Wagner'e yeni yaptırımlar uyguladı.

Savunma Bakanlığı (Pentagon), söz konusu grubu Rusya Savunma Bakanlığı'nın "vekili" olarak tanımlıyor. Kremlin ise herhangi bir bağlantıyı reddediyor.

Biden'dan Wagner baskısı

Associated Press'in (AP) haberine göre, Biden yönetimi, Sudan ve Libya'daki askeri liderlere grupla bağlarını kesmeleri için baskı yapmak üzere Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile aylardır çalışma yürütüyor.

Konuya ilişkin haber, çok sayıda Libyalı, Sudanlı ve Mısırlı yetkiliye dayandırıldı. Görüşmeler hakkında doğrudan bilgisi olan üst düzey bir Mısır hükümet yetkilisi, Wagner grubunun "her toplantının gündeminde yer aldığını" söylerken haberde şöyle denildi:

Wagner; Mali, Libya, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Suriye dahil olmak üzere Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde binlerce özel dedektif görevlendirdi. Analistler, Afrika'daki amacın, kaynak zengini kıtaya artan küresel ilginin ortasında Rusya'nın çıkarlarını desteklemek olduğunu söylüyor.

ABD'li yetkililerden dikkat çeken görüşmeler

31 Ocak'ta ABD ile çalışan insan hakları uzmanları, Wagner'i Mali'de olası savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemekle itham etti.

Grubun Libya ve Sudan'daki rolünün, ocak ayında CIA Direktörü William Burns ile Mısır ve Libya'daki yetkililer arasındaki görüşmelerin merkezinde yer aldığına dikkat çekildi.

Mısırlı yetkililere göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ocak ayı sonlarında Kahire'ye yaptığı ziyarette, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile durumu ele aldı.

CIA Direktörü: Buna karşı koymak için çok çalışıyoruz

Burns, Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde perşembe günü yaptığı konuşmada, yakın zamanda Afrika'ya ziyaretinden sonra, Wagner'in kıtada artan nüfuzundan endişe duyduğunu anlattı ve ekledi:

Bu son derece sağlıksız bir gelişme. Buna karşı koymak için çok çalışıyoruz.

İkna etmeye çalışıyorlar

Mısırlı bir yetkili, Burns ve Blinken'ın Sisi hükümetini, Sudan'ın yönetici generallerini ve Libya'daki Hafter'i Wagner ile anlaşmalarını sona erdirmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi.

AP'nin haberinde ayrıca şunlar aktarıldı:

Sudanlı üst düzey bir yetkili, Sudan'daki liderlerin Mısır ve Körfez ülkeleri aracılığıyla Wagner'in son aylarda artan nüfuzuna dair ABD'den tekrarlanan mesajlar aldıklarını söyledi. Burns, Libya'da, ülkenin iki rakip hükümetinden birinin lideri olan Başbakan Abdulhamid Dibeybe ile Trablus'ta görüştü. CIA Direktörü, Libya'nın doğusunda da Hafter ile bir araya geldi.

Mısır, Wagner'i sınırlarına yakın yerlerde istemiyor

ABD'li yetkililer, paralı askerlerin petrol tesislerinden çekilmesini talep etti. Hafter ile yakın ilişkileri bulunan Mısır, Wagner'in sınırlarına yakın konuşlanmamasını talep etti. Biden yönetiminin baskılarının ne Sudan'da ne de Libya'da sonuç verdiğine dair henüz bir kanıt yok.