Pekin'den Moskova'ya en üst düzeyde ziyaret gerçekleştirildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i taşıyan uçak Rusya'nın başkentindeki Vnukovo Havalimanı'na indi.

Yeniden seçilen Şi Cinping'in ilk ziyareti

Şi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Bugün başlayan ziyaret, 22 Mart'ta sona erecek.

TASS'ın haberine göre, Rusya, Çin liderinin Ulusal Halk Kongresi tarafından üçüncü dönem için yeniden seçildiği 10 Mart'tan bu yana ziyaret ettiği ilk ülke oldu.

Çin lideri: Ziyaretin faydalı olacağına eminim

Havalimanında gazetecilere konuşan Şi, iki ülkeyi "iyi komşular ve güvenilir ortaklar" şeklinde tanımladığı açıklamasında şöyle dedi:

Eminim ki bu ziyaret faydalı olacak ve Çin-Rusya ilişkilerinin sağlıklı ve stabil gelişimine yeni bir ivme kazandıracak.

İki lider buluştu

Daha sonra Şi ve Putin, bir araya gelerek objektiflere ilk pozlarını verdi. Rus lider, Pekin'in Ukrayna'daki ihtilafın çözümüne yönelik önerilerini incelediklerini ve bunu Çinli mevkidaşıyla görüşmede ele alacaklarını söyledi.

Çin'in, "en acil uluslararası sorunlar konusunda adil ve dengeli bir pozisyon" aldığını belirten Putin, şu ifadeleri kullandı:

Adalet ve uluslararası hukukun temel hükümlerine riayet ve tüm ülkeler için bölünmez güvenlik ilkelerinden hareket ettiğinizi biliyoruz.

Ukrayna mesajı: Müzakerelere açığız

Putin, Rusya'nın müzakerelere açık olduğunu vurgularken, "Saygıyla ele aldığımız girişimleriniz de dahil olmak üzere tüm bu konuları elbette görüşeceğiz." diye konuştu.

Şi'nin Rusya temasları

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, Putin ve Şi'nin öğleden sonra Kremlin'de yüz yüze görüşeceğini söylemişti.

Görüşmeler, heyetlerin de katılımıyla 21 Mart'ta devam edecek. Çin liderinin, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile de görüşmesi bekleniyor.

Uşakov, ziyaretin bir "iş ziyareti" olacağını belirtirken, "Ek protokol yok. Asıl mesele müzakereler." ifadesini kullandı.