AA & Ensonhaber

Danimarka'nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olan Margrethe, yerini ilk doğan oğlu Prens Frederik'e devretme kararı aldı.

Margrethe, Frederik'e yol açmak için böyle bir karar aldığını ve tahttan çekildiğini duyurdu. Gelişme, yasak aşk iddialarının gölgesinde kayıtlara geçti.

Kraliçe, Kopenhag'da Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne de ev sahipliği yapan Christiansborg Sarayı'nda Danimarka Kabinesi ile yapılan toplantı sırasında tahttan çekildiğini duyurdu.

52 boyunca hükümdarlık yaptı

Margrethe, 52 yıl boyunca kraliçe olarak görev yapmasının ardından tahtı bırakan ilk Danimarka hükümdarı oldu.

Yılbaşı gecesi yaptığı açıklamada, “Şimdi doğru zaman olduğuna karar verdim. 14 Ocak 2024 tarihinde Danimarka kraliçeliğinden istifa edeceğim. Tahtı oğlum Veliaht Prens Frederik'e bırakıyorum." demişti.

55 yaşındaki oğlu devralacak

Kraliçe Margrethe tahttan çekilme kararını, Christiansborg Sarayı'nda Danimarka Kabinesi ile yaptığı toplantıda, Kraliyet Ailesi üyeleri ve Danimarka hükümeti mensupları şahitliğinde imzaladı. Odada 55 yaşındaki Veliaht, prens Frederik de vardı.

Yeni hükümdarın Kral Frederik X unvanını alması ve bir konuşma yaparak ulusa seslenmesi bekleniyor.

Tahttan çekilme kararı

Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe, tahtta çıkışının 52. yıl dönümünde görevinden feragat etti.

Kraliçe, Kopenhag'da Başbakanlık Çalışma Ofisine de ev sahipliği yapan Christiansborg Sarayı'nda Danimarka Kabinesi ile yapılan toplantı sırasında tahttan çekildiğini duyurdu.

900 yılın ardından tahtı gönüllü bırakan ilk Danimarka hükümdarı

Oğlu Prens Frederik'e yol açmak için tahtı bırakan 83 yaşındaki Kraliçe, neredeyse 900 yılın ardından tahttan gönüllü olarak feragat eden ilk Danimarka hükümdarı oldu.

Tahttan çekilme kararını imzaladıktan sonra ayağa kalkıp oğluna kendi yerine geçmesini işaret etti ve odadan çıkarken "Tanrı kralı korusun." dedi.

Danimarka Kraliçesi, 1972'de taç giymişti.

Yasak aşk iddiası

Prens Joachim'in, ağabeyi Prens Frederik'in eşi Prenses Mary ile ilişki yaşadığı öne sürülmüştü.

Kraliçe Margrethe, Prens Joachim'in ve dört torununun 'kraliyet' unvanlarını ellerinden almıştı.

Kraliyet Ailesi'nde yaşanan görev değişiminin nedeninin yasak aşk olduğu konuşuluyor.