Green Card başvurusu DV 2023: Başvuru ücreti, şartları ve her şey...
ensonhaber.com

Türkçe karşılığı Yeşil Kart olan Green Card adlı belge, kuraya başvuran kişilere DV Lottery adlı bir çekilişle veriliyor.

Çekilişlerde adı çıkan ABD vatandaşı olmayan kişiler, eşleri ve 21 yaşın altındaki bekar çoçuklarıyla ABD'ye yerleşme, yaşama ve çalışma hakkı kazanıyor.

Evli, bekar, çalışan, öğrenci, işsiz durumu ne olursa olsun Green Card çekilişine başvurma hakkınız bulunuyor. Tabi, her başvuru sahibinin DV programının gerekliliği olan eğitim veya meslek koşullarını yerine getirmesi gerekiyor.

6 Ekim 2021 itibariyle başlayan "Green Card başvurusu nasıl ve nereden yapılır?” ve “Green Card başvurusu ücretli mi?” soruları gündemin en merak edilen konularından.

Başvuru için son gün ise 9 Kasım 2021 olarak belirtildi.

Peki, Green Card nedir, başvuru şartları nelerdir? Green Card başvurusu nasıl yapılır? İşte, Green Card başvurusuyla ilgili tüm detaylar…

GREEN CARD BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bu yıl Green Card başvuruları resmi olarak 6 Ekim saat 19.00’da başlıyor ve 9 Kasım 2021’de son buluyor.

Green Card çekilişi resmi bir kuruma gerek kalmadan DV Lottery resmi internet sitesinden yapılıyor. Ancak akıldan çıkarılmaması gereken bir konu var ki bu site İngilizce olarak yayın yapıyor ve tüm aşamaların iyi bir şekilde anlaşılması ve yöneltilen soruların doğru cevaplanması gerekiyor. Bununla birlikte, Green Card başvurusunda bulunan kişilerin tüm bilgileri de hatasız bir şekilde girmesi büyük önem arz ediyor.

GREEN CARD BAŞVURU EKRANI 2021

Başvuru sahipleri başvurularının sonucunu https://www.dvlottery.state.gov sitesindeki “Katılımcı Durum Kontrolü” sayfasına elektronik başvurularını yaptıktan sonra kendilerine verilen onay numaralarını girerek öğreneceklerdir.

Eğer kurayı kazanamadıysanız gelecek senelerde tekrar başvuru yapabilirsiniz.

Green Card başvurusu DV 2023: Başvuru ücreti, şartları ve her şey...

GREEN CARD KAÇ KİŞİYE ÇIKAR?

Green Card verilmesinin asıl amacı ABD nüfusundaki çeşitliliği dengelemektir. Bu sebeple Türkiye gibi daha az göçmen gönderen ülkelerde uygulanan bu çekiliş her sene düzenleniyor. Dünyadan yaklaşık 110 bin kişi rastgele seçiliyor ve bu kişiler arasından toplam 55 bin kişiye Green Card veriliyor.

GREEN CARD BAŞVURU ŞARTLARI

merikan hükümeti her yıl Green Card çekilişine katılım için uygun ülkeler listesi açıklıyor. Türkiye, şimdilik uygun ülkeler arasında yer alıyor.

Green Card başvurusu yapabilmek için en az lise mezunu olmak şart ya da son 5 yıl içinde uzmanlık gerektiren bir alanda en az 2 yıl çalışmış olmayı belgelemek gerekiyor.

Başvurmak için 18 yaşın üstünde olma şartı aranıyor. Başvuruların mutlaka resmi web sayfası üzerinden yapılması gerekiyor. Posta veya elden başvuru kesinlikle kabul edilmiyor.

Başvuru için istenilen fotoğrafın verilen ölçülerle birebir uyumlu olması gerekiyor. Fotoğraf yüzünden pek çok aday elenebiliyor.

Başvuru formunu doldurduktan sonra verilen konfirmasyon numarasını iyi saklamak gerekiyor. Bu numarayı tekrar isteme şansınız bulunmuyor.

Başvurmak için belli bir maddi güce sahip olma şartı ya da İngilizce yeterliliği istenmiyor.

Evli çiftlerin başvurusu şanslarını ikiye katlayabiliyor çünkü kazanan kişinin otomatik olarak eşi ve çocukları da Green Card sahibi oluyor.

Green Card başvurusu DV 2023: Başvuru ücreti, şartları ve her şey...

GREEN CARD BAŞVURU ÜCRETİ

Green Card çekilişine katılmak amacıyla internet üzerinden, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı web sitesi üzerinden başvuru yapmak ücretsizdir.

Ancak başvuru yapacak kişiler, başvuruyu yapmak için yeterli İngilizce bilgisine sahip değillerse, aracı kurumlara başvurarak onların yardımıyla da başvuru yapabilmektedir. Böyle durumlarda başvuru hizmetini satın almak için aracı kuruma belirli bir ödeme yapılması gerekmektedir.

GREEN CARD ÇEKİLİŞ SÜRECİ

Bütün başvurular Kentucky Consular Center’da toplanıyor ve bölgeye ayrılarak numaralandırılıyor. Çekiliş, başvuru sürecinin bitiminde bilgisayar tarafından otomatik olarak yapılıyor. Her bölgeden rastgele yapılan seçimler sonucunda kazananlar belirleniyor. Sonuçlar, resmi web sayfasında başvururken verilen konfirmasyon numarası ile öğreniliyor. Sonuçları başvuran kişinin takip etmesi gerekiyor çünkü kazananlara özel bir bilgilendirme yapılmıyor. Kazandığınız takdirde başvuru dosyasında belirtilen evraklarla birlikte konsoloslukta mülakata giriyorsunuz ve beklentileri karşıladığınız takdirde Green Card almaya hak kazanıyorsunuz.

Green Card başvurusu DV 2023: Başvuru ücreti, şartları ve her şey...

GREEN CARD AVANTAJLARI

Green Card’la 5 yıl boyunca Amerika’da yaşayabilir ve nimetlerinden yararlanabilirsiniz. İşte avantajları:

ABD’ye istediğiniz gibi girme - çıkma hakkı. Ayrıca Meksika ve Kanada’ya da giriş hakkına sahip olma Amerika’nın eğitim için verdiği burs ve kredilere başvurma hakkı. Yeşil Kart sahipleri üniversiteye daha az ücret edeme hakkına sahip olurlar. Kendi işine sahip olma hakkı Gelecekte göçmen hakları değişikliği, daha önce green card sahibi olanları etkilemez Diğer göçmenlerden daha kolay sigorta, ev, lisans sahibi olma

SAHTE SİTELERE DİKKAT EDİN

İstatistiklere göre Türkiye'den her sene yaklaşık olarak 200 bin kişi bu çekilişe başvuru yapıyor. Ve ortalama 2 bin ile 4 bin arası Türk vatandaşı da her sene çekilişi kazanıyor. Bu talihlilerin aile fertlerini de sayarsak her yıl yaklaşık olarak 10 bin Türk, Green Card alarak Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşiyor.

Bu başvuru çok rağbet gördüğünden, birçok kötü niyetli oluşumun da bu durumu suistimal ettiği biliniyor.

Arama motorlarına 'DV 2023 kayıt' yazarak arama yaparsanız birçok sahte site çıkacaktır karşınıza. Amerikan devleti bu tür sahtekarlıkları bildiği için, kendi sitelerinden özel bir duyuru da yayınlamakta ve bu tür sitelere para kaptırılmaması tavsiyesinde bulunuyor.