Joe Biden yemin etti
AA & Ensonhaber

Amerika'da tarihi gün geldi.

Donald Trump'ın görev süresi doldu ve Joe Biden düzenlenen törenle başkanlık görevini teslim aldı.

İncil'e el basarak yemin eden Joe Biden, ABD'nin 46. Başkanı oldu.

"BUGÜN AMERİKA'NIN GÜNÜ"

ABD Başkanı Joe Biden, yemin ettikten sonra şu açıklamaları yaptı:

"Bugün Amerika'nın günü. Demokrasinin ne kadar hassas olduğu görülmüştür ve bugün demokrasi kazanmıştır.

Birkaç gün önce şiddet başkentin temellerini sarstı ancak biz birleştik. Barışçıl yetki transferini bir kez daha başardık. Her iki partiden seleflerime teşekkür etmek istiyorum.

Joe Biden yemin etti VİDEO

"DÜZELTMEMİZ GEREKEN ÇOK ŞEY VAR"

Anayasamızın da ne kadar güçlü olduğunu biliyorum. Başkan Carter da aynı fikirdeydi. Kendisi burada değil ama dün telefonla konuştum. Amerika'nın hikayesi bireylere bağlı değildir. Biz halkız, bu çok büyük bir ulus. Düzeltmemiz gereken çok şey var. Çok fazla şeyi iyileştirmemiz, yeniden inşa edip, kazanmamız gerekecek.

Şu anda belki de tarihimizin en zor dönemlerini yaşıyor. Bir yılda dünya savaşlarından daha fazla Amerikalı hayatını kaybetti. Herkese söz veriyorum. Tüm Amerikalıların başkanı olacağım.

Joe Biden yemin etti

"BİRLİĞE İHTİYACIMIZ VAR"

Tarihte çok az sayıda kişi daha fazla zorlukla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Yüzyılda bir virüsler, bu şekilde pandemi oluştururlar. Amerika bir yıl içinde 2. Dünya Savaşı'nda kaybettiği kadar insanı kaybetti. Pek çok kişi işini kapamak zorunda kaldı. Biz tüm insanlar için adalet arıyoruz.

Bu şekilde adaleti aramaya devam edeceğiz. Biz hayatta kalmak için mücadele veriyoruz şu anda. Siyasi aşırıcılığın ötesine geçmeye çalışıyoruz, terörün ötesine geçmeye çalışıyoruz, bunu yenmeye çalışıyoruz ve yeneceğiz de. Amerika'nın ruhunu yeniden yeşertmek için kelimelerin ötesine geçmemiz gerekiyor. Birliğe ihtiyacımız var.

Joe Biden yemin etti

"BANA KATILMAMA HAKKINIZ VAR"

Bizim kampanyamızı destekleyenler için verdiğiniz desteğe teşekkür ediyorum. Bizi desteklemeyenlere şunu söylemek istiyorum, lütfen bizi duyan, beni ve kalbimi ölçün. Bana katılmıyorsanız katılmayın, barışçıl bir şekilde katılmama hakkınız var. Size söz veriyorum beni desteklemeyenler için de destekleyenler için olduğu kadar mücadele vereceğim.

Yüzyıllar önce insanların hukuk çerçevesinde bir araya gelmesi söz konusuydu. Amerikalılar olarak amacımız nedir, fırsatlar, güvenlik, özgürlük, onur, saygı ve gerçek. Amerikalılar olarak bunlar etrafında kenetleniyoruz. Acı bir ders öğrendik. Gerçek var ve yalanlar var. Güç için ve kâr için yalanlar söylenebiliyor bu ülkede. Liderler olarak görevimiz var, anayasımızı onurlandırmak, halkımızı korumamız gerekiyor.

Joe Biden yemin etti

"MİLLET OLARAK MÜCADELE ETMELİYİZ"

Ben pek çok Amerikalının geleceği karanlık gördüğünü biliyorum, işleri konsunda endişeleniyorlar bunu biliyorum, aileleri konusunda endişeleniyorlar. Bizim mücadele etmemiz gerekiyor. Size benzemeyen kişiye güven duymayarak yaşayamazsınız. Bizim bu savaşı durdurmamız gerekiyor. Mavi ile kırmızının mücadelesini durdurmamızı gerekiyor. Muhafazakarlar liberallere, kentli kırsala karşı davranamayız. Alçakgönüllü olursak bunu başarabiliriz.

Annem şöyle derdi, bir an başka kişinin yerine kendini koy derdi. Bazen bir yardıma ihtiyacınız olur bazen birinin sizin yardımınıza ihtiyacınız olur. Birbirimiz için bunu yapmamız gerekiyor. Bu şekilde hareket edersek ülke olarak daha güçlü olacağız. Birbirimizle aynı fikirde olmayabiliriz. Birbirimize ihtiyacımız olacak gelecekte sevgili Amerikalılar. Bu karanlık kışın üstesinden gelebilmek için birlikte hareket etmemiz gerekecek. Bu pandemiyle bir millet olarak mücadele etmemiz lazım. Kutsal kitap şunu söyler; biz bir akşam dayanabiliriz, gece dayandığımızda sabah eğlence, keyif geri gelir der, bunu birlikte gerçekleştireceğiz.

Joe Biden yemin etti

"MÜTTEFİKLERİMİZLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ"

Senato'da ve kongrede birlikte çalıştığımız tüm arkadaşlarım burada. Tüm dünya bizi seyrediyor. Sınırımızın ötesinde olanlara şu mesajı vermek istiyorum, biz bir kez daha müttefiklerimizle birlikte çalışacağız. Dünkü değil bugünün ve yarının zorluklarına bakacağız. Örnek olarak liderlik göstereceğiz, örnek bir ülke olacağız. Güçlü ve güvenilen bir partner olacağız barış ve refah için.

Biz pek çok şeyin üstesinden geldik ulus olarak. Başkan olarak ilk görevim bana katılımınızı istemek olacak. Kaybettiğimiz herkesi bir hatırlayalım, onlar için dua edelim. 400 bin Amerikalı, anne, eş, çocuk, komşu, meslektaş hayatını kaybetti. Şimdi sessizce ülkemiz için hayatını kaybedenleri bir hatırlayalım. Virüsle mücadele ediyoruz, eşitlik istiyoruz, sistemik ırkçılığa hayır diyoruz, iklim krizi ile mücadele edeceğimizi tekrarlıyoruz. Biz bunu yaptık ve önümüzde önemli sorumluluk var.

"KAMU ÇIKARI DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞACAĞIM"

Benim için önemli bir satır var milli marşta, biz bugün bir araya geldik, mirasımız ne olacak, çocuklarımız ne diyecek? Tüm kalbimle Amerika, Amerika ben elimden gelenin en isini yapacağım, sana en iyi halimi vereceğim. Eğer bunu yaparsak görevimiz bittiğinde de çocuklarımız ve çocuklarımızın çocukları şunu söyleyecekler, görevlerinde en iyisini yaptılar, Amerika'yı iyileştirdiler diyecekler. Tanrı ve sizin önünüzde yemin etmek istiyorum, her zaman yanınızda olacağım, anayasayı, demokrasiyi savunacağım.

Amerika'yı savunacağım. Sizin hizmetinizde olacağımı söylemek istiyorum. Kişisel değil kamu çıkarı doğrultusunda çalışacağım. Düzgün davranmak, sevgi iyileşme, iyilik tüm bunlar olacak hikayemizde. Hikayemiz bu şekilde ilham verecek. Şu an demokrasi, umut, adalet, doğrulukla görevimize başlayacak. Bunlar bize ışık gösterecek. Amerika bir kez daha dünyaya umut ışığı olacak. Atalarımızdan bunu gördük, yine devam edecek. Kararlı bir şekilde bu görevi gerçekleştireceğiz. Zamanımızın istediği biçimde. Sevdiğimiz ülkeye tüm kalbimizle hizmet edeceğiz. Tanrı Amerika'yı ve ordumuzu korusun. Teşekkür ediyorum Amerika..."

Joe Biden yemin etti