Kanada Başbakanı Trudeau görevinden olabilir
ensonhaber.com

Kanada'nın eski Adalet Bakanı ve Başsavcısı Jody Wilson-Raybould'un, bir yolsuzluk kovuşturmasını sonlandırması için hükümetin üst düzey isimleri tarafından baskıya uğradığı suçlamasını dile getirmesinin ardından, Başbakan Justin Trudeau'nun Liberal hükümeti, göreve geldiğinden beri en zor günlerini yaşıyor.

Kanada Başbakanı Trudeau görevinden olabilir

GÖREVİNDEN OLABİLİR

Ekim ayında ülkede yapılacak seçimlerden önce Justin Trudeau'nun göreve geldiği 2015'ten beri muhalefetteki Muhfazakar Parti, ilk kez hükümetteki Liberal Parti'nin önüne geçerken, Trudeau'ya istifa çağrıları yükseliyor.

Jody Wilson-Raybould, Avam Kamarası'nın Adalet Komitesi'nde verdiği ifadede; Trudeau, onun yakın danışmanları ve bir bakanın, Montreal merkezli inşaat şirketi SNC-Lavalin'e yönelik cezai kovuşturmayı sonlandırması için "üstü kapalı tehditler" de dahil olmak üzere kendisine baskı uyguladıklarını söyledi.

SKANDAL SUÇLAMALAR

Wilson-Raybould, davanın mahkeme dışında anlaşma yoluyla çözülmesi konusunda savcılara talimat vermesi için yetkililerin, geçen yıl eylül ayından aralık ayına kadar peşini bırakmadıklarını söyledi.

SNC-Lavalin 2015 yılında, kontratların kendilerine verilmesini güvence altına almak için Muammer Kaddafi'nin yönetimde olduğu 2001 ve 2011 yılları arasında, Libya'daki yetkililere rüşvet vermekle suçlanmıştı.

TRUDEAU İÇİN OLASI SONUÇLAR

The Globe and Mail gazetesi 7 Şubat'ta, Trudeau'nun ekibinin davaya müdahale etmesi için Wilson-Raybould'a baskı uyguladığını yazdığında, ekim ayındaki genel seçimlerden aylar önce, büyük bir siyasi tartışmayı da başlattı.

Kanada'nın ilk yerli adalet bakanı olan Wilson-Raybould, ocak ayında Savaş Gazileri İşleri Bakanı yapılmış ve bir ay sonra hükümetten istifa etmişti. Trudeau'nun eski dostu ve en üst düzey danışmanı Gerry Butts da günler sonra görevini bırakmıştı.