Rusya'dan Ermenistan'a UCM tepkisi: İlişkileri olumsuz etkileyecek
AA & Ensonhaber

Ermenistan, Roma Statüsü'nü onaylayarak Rusya'nın tepkisini çekti.

Erivan yönetimi, 1 Şubat'tan itibaren Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) üyesi olarak hareket ediyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu gelişmenin ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, UCM'nin kararı nedeniyle Ermenistan'a ziyaretinin mümkün olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Peskov, Ermenistan'ın UCM'ye katılımının ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

"Olumsuz etkilememesi mümkün değil"

Peskov, "Elbette, Ermenistan'ın bu uluslararası statüye katılımıyla ilgili yeni gerçeğin ikili ilişkilerimizi olumsuz etkilememesi mümkün değil." dediği açıklamasını şöyle sürdürdü:

Elbette, bu konuyla ilgili Ermeni ortaklarımızdan belirli güvenceler almak çok önemli.

Bu sorunun ikili diyalog çerçevesinde çözülmesi bekleniyor. Bununla ilgiliyiz.

Ermenistan'ın UCM'ye katılma kararı

UCM, Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını ve bu kararın ömür boyu geçerli olduğunu Mart 2023'te duyurmuştu.

"Rezalet ve kabul edilemez"

Kremlin Sözcüsü Peskov, UCM’nin kararına ilişkin açıklamasında, meselenin formüle edilmesinin "rezalet" ve "kabul edilemez" olduğunu belirterek şöyle demişti:

Rusya bazı devletler gibi bu mahkemenin yargı yetkisini tanımamaktadır. Bu nedenle, bu türden herhangi bir karar hukuk açısından Rusya Federasyonu için geçersizdir.

Resmen üye oldular

Ermenistan Parlamentosu, UCM’nin Roma Statüsü'nü Ekim 2023'te onaylamıştı. Böylece Ermenistan, 1 Şubat itibarıyla UCM'ye resmen üye olmuştu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da The Daily Telegraph gazetesine verdiği röportajda, Putin'in yakalanması konusunda yetkisinin bulunmadığını, yakalama kararının yasal çerçevede Ermenistan mahkemeleri tarafından ele alınması gerektiğini belirtmişti.