Türkiye: Libya'daki eğitmenlerimiz, paralı askerlerle aynı kefeye konulamaz
AA & Ensonhaber

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Bilgiç, Berlin Konferansı, Atina Mutabakatı ve AB'nin Suriyeli mültecilere yardım paketi ve Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması konularına ilişkin konuştu.

Almanya'nın ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler'in himayesinde İkinci Berlin Konferansı gerçekleştirilmiş, "Libya'dan paralı savaşçıların çekilmesi çağrısı" yapılmıştı.

LİBYA TEPKİSİ

Bu gelişmeye tepki gösteren Bilgiç, "Libya'daki eğitmen ve danışmanlarımızın gayrimeşru paralı askerlerle aynı kefeye konulmasına müsaade etmeyeceğimizi vurguladık." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geride bıraktığımız günlerde yaptığı açıklamada, yaz aylarında turizm sezonu boyunca Ege'de herhangi bir tatbikat yapılmaması konusunda Yunanistan ile centilmenlik anlaşması olduğunu belirtmişti.

"ELLERİMİZ BAĞLI ŞEKİLDE İZLEMEMİZ BEKLENMESİN"

Ancak Yunanistan, bir kez daha anlaşmaya uymayarak, askeri eğitim sahası ilanında bulunmuştu.

"Atina Mutabakatı'na bağlıyız" diyen Tanju Bilginç, "Ancak Yunan tarafının bu mutabakatı alenen ihlal etmesini ellerimiz bağlı şekilde izlememiz de beklenmemelidir." diye konuştu.

Türkiye: Libya'daki eğitmenlerimiz, paralı askerlerle aynı kefeye konulamaz

"MADDİ BOYUTA İNDİRGENEMEZ"

Dışişleri Sözcüsü, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki Suriyelileri desteklemek için 2024'e kadar ayırdığı 3 milyar euroluk bütçeye ilişkin, şu şekilde konuştu:

"Çok boyutlu bir konu olan göç konusu yalnızca maddi boyuta indirgenemez. Bu sadece 'Biz size para verelim, siz göçmenleri engelleyin' anlayışıyla yerine getirilecek bir husus değil."

KABİL HAVALİMANI KONUSU

"Bu sorumluluğu devam ettirmeyi düşünüyoruz. Ancak bunun gerçekleşmesi için adil külfet paylaşımı istiyoruz. Finansal, lojistik, teknik ve güvenlik konularında desteğe ihtiyacımız var. Afgan hükümetiyle hukuki düzenleme yapmamız gerekecek bu konuda anlaşırsak."