Uçak kazası sonrası ilk esir takası! Rusya ve Ukrayna askerlerini geri aldı
İHA

Rusya'da 24 Ocak'ta bir facia yaşandı..

İçerisinde 65 Ukraynalı askeri esirin de bulunduğu İl-76 tipi uçak, Belgorod bölgesinde düştü.

65 Ukraynalı askeri esirin yanı sıra 3'ü refakatçi 6'sı mürettebat olmak üzere 74 kişi hayatını kaybetti..

Yaşanan acı olay sonrası Rusya ile Ukrayna arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arabuluculuğunda yeniden bir anlaşma sağlandı..

Kaza sonrası ilk esir takası

Yapılan esir takası anlaşması doğrultusunda Rusya 195 askerini, Ukrayna da 207 askerini geri aldı.

Rusya 195 askerini geri aldı

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “31 Ocak’ta yapılan müzakereler sonucunda esaret altında hayati tehlikesi bulunan 195 Rus askeri, Kiev rejimi kontrolündeki bölgelerden geri gönderildi.” denildi.

Ukrayna ise 207 askerini geri aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de, yapılan anlaşma doğrultusunda Rus tarafından 207 Ukraynalı esirin geri alındığını belirterek, “Bizimkiler evinde. 207 insan. Ne olursa olsun geri dönüyoruz” diyerek esaret altındaki tüm esirlerin geri dönmesi için çalıştıklarını vurguladı.

Arabulucu BAE'den Rusya ve Ukrayna'ya teşekkür

Arabuluculuk sayesinde her iki taraftan savaş esirlerinin serbest kaldığı aktarılan açıklamada, arabuluculuk çabalarının başarılı olması için işbirliklerini olumlu karşılayan Rusya ve Ukrayna hükümetlerine teşekkür edildi.

Açıklamada, BAE'nin arabuluculuk başarısının Rusya ve Ukrayna ile güçlü ilişkilerine dayandığına dikkat çekildi.

Abu Dabi'nin Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesi yönündeki çabalarını sürdüreceğine işaret edilen açıklamada, BAE'nin arabuluculuk çabaları doğrultusunda birkaç hafta önce de Rusya ve Ukrayna arasında bir savaş esirleri takasının gerçekleştiği hatırlatıldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)