Uluslararası Af Örgütü 2014 için felaket yılı dedi
Ajanslar

af örgütü

Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü, her yıl dünya çapındaki insan hakları ihlallerini mercek altına aldığı yıllık raporunu dün yayımladı. 415 sayfadan oluşulan raporda, Türkiye dahil 160 ülkedeki insan hakları temelli kaygılar dile getirildi.

57 MİLYON İNSAN YER DEĞİŞTİRDİ

Ukrayna’dan Suriye’ye, Gazze’den Nijerya’ya milyonlarca insanın öldüğü, geçen yıl 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez yerlerini değiştiren insan sayısının 57 milyonu bulduğu belirtildi. Rapora göre, Irak Şam İslam Devleti, Boko Haram, El Şebab gibi örgütler, geçen yıl 35 ülkede ihlallerde bulundu, IŞİD geniş çapta savaş suçu işledi.

2014 FELAKET BİR YILDI

Af Örgütü’nün Genel Sekreteri Salil Shetty, “2014 yılı, şiddete yakalanan milyonlar için felaket bir yıldı. Devletlerin ve silahlı grupların ihlalleri ve çatışmalara verilen uluslarararası tepki, utanç verici ve etkisizdi. BM, 2’nci Dünya Savaşı’nda gördüğümüz korkunçluklara bir daha şahit olmayalım diye 70 yıl önce kuruldu. Bugün ise hâlâ büyük ölçekli şiddet olayları ve mülteci krizleri yaşanmaktadır” dedi.

GÜVENLİK KONSEYİ ÜYE ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Örgüt, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi Rusya, İngiltere, Çin, Fransa ve ABD’yi ‘kitlesel kıyım ve soykırımla bağlantılı durumlarda veto yetkilerini kullanmamaya’ çağırdı ve ‘Bu uluslararası toplum için büyük değişikliklere neden olabilir ve çatışma bölgelerindeki sivillerin yaşamlarını korumaya yardımcı olabilir’ açıklaması yaptı.

VETO HAKKI ÇIKARLAR İÇİN KULLANILIYOR

Raporda, "BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkının kullanılmasından kaçınılsaydı, Suriye’deki şiddet konusunda BM’nin harekete geçmesinin engellenmesinin imkânsızlaşabileceği" belirtildi. Shetty, beş daimi üyenin veto haklarını, sivillerin korunması yerine kendi çıkarlarını artırmak için kullandığını söyledi.