Uluslararası Ceza Mahkemesi Filistin ile ilgili kararını açıkladı
AA

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 20 Aralık 2019'da İsrail'in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarıyla ilgili ön incelemesini tamamlamıştı.

Başsavcı Fatou Bensouda, soruşturmanın kapsamına giren işgal altındaki topraklarda mahkemenin yargı yetkisi olup olmadığına ilişkin ilk derece dairesinden karar vermesini talep etmişti.

MAHKEME FİLİSTİN TOPRAKLARINDA YARGI YETKİSİNE SAHİP

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip olduğuna karar verdi. Kararda Filistin'in Roma Statüsü'ne taraf devlet olduğu vurgulandı.

Alınan kararla İsrail'in, Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarına dair soruşturma açılmasının kapısı açıldı.

Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs soruşturmaya dahil edilen Filistin toprakları içerisinde yer aldı. Kararda, Filistin'e diğer üye ülkeler gibi muamele edileceği açıklandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Filistin ile ilgili kararını açıkladı

TARİHİ BİR GÜN

Filistin Dışişleri Bakanı kararı "hesap verilebilirlik ilkesi için tarihi gün" olarak tanımladı.

İsrail'dense tepki geldi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, "Uluslararası Ceza Mahkemesi bugün bir yargı kurumu değil siyasi bir organ olduğunu bir kez daha kanıtladı." ifadelerini kullandı.

NETANYAHU İSYAN ETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail'in işgal ve abluka altındaki Filistin topraklarında işlediği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin soruşturma açmaya yetkili olduğu yönündeki kararına tepki gösterdi.

Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, "UCM bugün bir yargı kurumu değil siyasi bir organ olduğunu bir kez daha kanıtladı." ifadesini kullandı.

İsrail'in UCM'nin üyesi olmadığını hatırlatan Netanyahu, şöyle devam etti:

"UCM, gerçek savaş suçlarını görmezden geliyor ve bunun yerine, hukukun üstünlüğünü kutsallaştıran güçlü, demokratik hükümete sahip bir devlet olan İsrail'i takip ediyor. UCM bu kararla demokrasilerin kendilerini terörizme karşı savunma hakkını ihlal etti ve barış çemberini genişletme çabalarını baltalayanların eline geçti."

Uluslararası Ceza Mahkemesi Filistin ile ilgili kararını açıkladı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)