Vladimir Putin: Nükleer silahların azaltılması anlaşmasından çekildik

Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamento üyeleri, kabine üyeleri ve üst düzey bürokratların katıldığı Federal Meclis konuşmasında önemli mesajlar verdi.

Putin, nükleer silahların azaltılmasına ilişkin anlaşmayla ilgili aldıkları kararı duyurdu.

Nükleer anlaşmadan çekildiler

Ülkesinin "New START" olarak bilinen söz konusu anlaşmayı askıya aldığını söyleyen Putin, ABD ve NATO'ya Rusya'nın nükleer tesislerini denetleme izni vermeyeceklerinin altını çizdi:

Bugün Rusya'nın stratejik saldırı silahları anlaşmasına katılımını askıya aldığını duyurmak zorundayım.

Savunma Bakanlığı'na talimat: ABD denerse...

Putin, ABD'nin yeni nükleer silahları denemesi halinde Rusya'nın da yanıt olarak kendi silahını deneyeceğini vurguladı. Konuşmasında Putin, Savunma Bakanlığı'na teste hazır olması talimatını verdiğini belirtti ve ekledi:

Karada konuşlanmış yeni stratejik füze sistemlerinin muharebeye hazır duruma geçmesi konusunda geçen hafta kararname imzaladım.

ABD'nin açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, geçen kasım ayından yaptığı açıklamada, ABD ile Rusya'nın, nükleer silahları azaltmayı hedefleyen "New START" anlaşması kapsamında karşılıklı denetlemeleri yeniden başlatmak üzere yakın zaman içinde istişare görüşmeleri yapacağını açıklamıştı.

2010'da imzalanan anlaşmanın kapsamı

2010'da imzalanan anlaşma, iki ülkenin konuşlandırılmış stratejik nükleer savaş başlığını en fazla 1550 olarak sınırlandırmıştı.

Anlaşma aynı zamanda, fırlatma rampaları ve ağır bombardıman uçaklarının sayısını 800 olarak sınırlamıştı.

Biden 2026'ya uzattı

ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldikten kısa bir süre sonra, Ocak 2021'de iki ülke anlaşmayı 2026'ya uzatmıştı.

Öte yandan anlaşma, Moskova ile Washington arasındaki Soğuk Savaş sonrası nükleer silah kontrolünün son ana ayağını oluşturuyor ve stratejik nükleer cephaneliklerini sınırlıyor.