Yunanistan'dan Meriç Nehri kıyısına 35 kilometrelik ilave çelik çit

Yunanistan, düzensiz göçmenleri engellemek için gece gündüz durmadan çalışıyor.

Acımasız bir şekilde göçmenlerin adım atmasına dahi müsaade etmeyen Yunan güçleri, onları geri iterek de ölümlerine yol açıyor.

Umuda yolculuğa çıkan göçmenler, tüm bunlara rağmen adeta ölüme meydan okuyor.

Yunan, tamamen engellemek için çabalıyor

Bu durum, Yunan kuvvetlerini daha da çaresiz bırakırken; yeni önlemler de peşin sıra geliyor.

Bir televizyon programına katılan Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, göçmen geçişlerini tam anlamıyla önlemek istediklerini dile getirdi.

Yunanistan'dan Meriç Nehri kıyısına 35 kilometrelik ilave çelik çit

‘256 bin yasa dışı geçişi önledik’ iddiası

Türkiye sınırına bariyer inşa etmek istediklerini aktaran Theodorikakos, yapılacak bu çitin 140 kilometre olacağını bildirdi.

Yunan polisi tarafından 256 bin yasa dışı geçişin engellendiğini öne süren Theodorikakos’tan yeni bir açıklama daha geldi.

Çitin ilk 35 kilometrelik bölümü ihaleye çıkıyor

Theodorikakos, yasa dışı geçişlerin engellenmesine yönelik Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Sofulu (Sufli) bölgesinden Karapınar (Kornofolia) köyüne kadar 35 kilometre ilave çit için ihale sürecine geçileceğini bildirdi.

Yunan Bakan, “Hemen ihaleye geçiyoruz ki çitin yapımına başlanabilsin. Çalışmalar hazır ve gerekli her şeyi sağlamak için ordu ile tam bir iş birliği yapıldı.” dedi.

AA’da yer alan habere göre çit inşasının ulusal güvenlik ihtiyacı olduğunu ileri süren Theodorikakos, "Ancak bu şekilde yasa dışı göçle mücadele edebiliriz." ifadesini kullandı.

Yunanistan'dan Meriç Nehri kıyısına 35 kilometrelik ilave çelik çit

Devriye için 250 sınır polisi

Aralık 2022'de, Yunanistan'ın, Türkiye sınırındaki Evros (Meriç) bölgesinde devriye ve gözetleme önlemlerini sıkılaştırmak için 250 sınır polisi görevlendireceği açıklanmıştı.

Düzensiz göçmenlerin geri itilmesini İHA tespit etti

Öte yandan 29 Aralık 2022'de, Yunanistan'a ait sahil güvenlik botunun, Ege Denizi'nde düzensiz göçmenleri Türk kara sularına itme anı, insansız hava aracı (İHA) ile tespit edilmişti.

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabı üzerinden, "Ege Denizi'nin Çeşme güneybatısında, 29 Aralık 2022 tarihinde Yunanistan’a ait sahil güvenlik botu tarafından, düzensiz göçmenlerin Türk sahiline 3.62 mil mesafede kara sularına itildiği, Deniz Kuvvetlerimize ait İHA ile tespit edildi." açıklaması yapılmıştı.

Deniz Kuvvetlerine ait İHA ile tespit edilen bu olay, ivedilikle Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirilerek düzensiz göçmenlerin kurtarılması sağlanmıştı.

Yunanistan'dan Meriç Nehri kıyısına 35 kilometrelik ilave çelik çit

Yunanistan'ın geri itmeleri tepki çekiyor

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde göçmenleri Türk kara sularına geri itmesi ve bazı olaylarda yaşanan can kayıpları, uluslararası basında da çokça konu edilmiş ve tepki görmüştü.

Le Monde, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD, The Guardian gibi kuruluşların çalışmalarında, geri itmeler kanıtlarıyla ortaya koyulmuştu.

Yunan makamları ise geri itmelerle ilgili uluslararası insan hakları örgütleri, uluslararası basın, siyasetçiler ve birçok kurumun iddialarını bugüne kadar hep reddetti.