Yeni barajla birlikte öğrencilerin üniversite tercihlerinde neler değişti
ensonhaber.com

Ortaöğrenim kurumlarından mezun olan gençler, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girerek üniversiteli olmak yolunda adım attı.

Sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte barajı geçen öğrenciler için tercih maratonu başladı. 5 Ağustos ile 20 Ağustos arasında yapılacak tercih planlanırken barajı geçemeyen öğrencilerin sayısal olarak fazla olması gündeme geldi.

BAŞARI PUANININ DÜŞMESİ KORONAVİRÜS SALGINININ GETİRDİĞİ ŞARTLARA BAĞLANDI

Koronavirüs salgını nedeni ile derslerine yoğunlaşamayan öğrencilerin aldıkları puan ve başarı sıralamaları düşmüş, bu da barajın geçilememesine neden olmuştu. Ayrıca bu gelişmenin paralelinde üniversitelerin birçok bölümünde kontenjan fazlası oluşacaktı.

Başarı puanın düşülmesi olumlu bir gelişme

BARAJIN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN KAMUOYU OLUŞTU

Kamuoyundan gelen talep, MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları ve yapılan toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sınav barajlarının artırıldığı müjdesi ile üniversite seçimleri yeni bir viraja girdi.

ÜNİVERSİTE PUAN BARAJI DÜŞÜRÜLDÜ

Normalde üniversite sınavında Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT)  150, Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) ve Yabancı Dil Sınavı’ndan (YDT) ise 180 alanlar üniversitede ilgili bölümleri tercih yapabilecekken; yapılan değişiklikle birlikte TYT’den 140, AYT ve YDT'den ise 170 alanlar tercih yapma hakkına kavuştu.

Başarı puanın düşülmesi olumlu bir gelişme

BİR ÖNCEKİ PUANLARLA BARAJI AŞAMAYAN ÖĞRENCİLER SEVİNDİ

Daha önce açıklanan baraj puanları ile okul tercihi yapamayan öğrenciler artık seçim yapabilecek niteliğe kavuşmanın sevincini yaşarken bu kez de barajı tutturan öğrencileri "acaba bu yeni durum bizi olumsuz etkiler mi" endişesi yaşadı.

YENİ KARAR, BARAJI DAHA ÖNCE GEÇENLERİ OLUMSUZ ETKİLEMEYECEK

Barajı aşarak üniversiteye girmeye hak kazanan öğrencilerin sıralama dereceleri diğerlerinden daha yüksek olduğu için yeni gelişen durumdan olumsuz etkilenmeyecekler.

MERKEZİ VE EK YERLEŞTİRMEYE İLAVE BİR EK YERLEŞTİRME YAPILACAK

Merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırdığını için üniversiteler, alımlarda barajı ilk geçen öğrencilere öncelik tanıyacak.

Sonuçlar ilan edildikten sonra herhangi bir üniversiteye yerleşmemiş olan öğrenciler yine merkezi yerleştirme tercih edecek.

İKİNCİ EK YERLEŞTİRME SONRASINDA BARAJI YENİ GEÇENLER DEVREYE GİRECEK

Baraj altında kalan öğrenciler yine bekleyecek. Ve onlar da yerleştikten sonra süreç başlayacak.

Barajı sonradan artırılanlar, kalan kontenjanlarda ek yerleştirmelerden yararlanarak eğitime adım atabilecekler.

DAHA ÇOK ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE GİTME İMKANINA SAHİP OLACAK

Verilen yeni kararla birlikte daha fazla sayıda öğrencinin üniversiteye yerleşmesi söz konusu olabilecek.

BARAJ DÜŞÜRÜLME KARARI SADECE BİR KEZ İÇİN GEÇERLİ

Bu kararın, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından sadece bir kez uygulanacağı ve sürekli olmayacağı da açıklandı.