ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 7 büyüdü
AA

ABD ekonomisi, 2021'in dördüncü çeyreğinde yüzde 7 büyüdü. ABD Ticaret Bakanlığı, 2021'in Ekim-Aralık dönemine ait GSYH verisine ilişkin ikinci tahminleri açıkladı. Buna göre, ABD'de GSYH, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 7 arttı.

Ülkenin GSYH verisine ilişkin ocak ayında yayınlanan öncü verilerde, ekonominin geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 6,9 büyüdüğü kaydedilmişti. ABD ekonomisi, geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,3 ve ikinci çeyreğinde yüzde 6,7'lik büyüme gösterirken, büyüme hızı üçüncü çeyrekte yüzde 2,3 ile yavaşlama kaydetmişti. Ülke ekonomisi, 2021 genelinde ise yüzde 5,7 ile 1984'ten bu yana en güçlü büyümeyi kaydetti.

ABD ekonomisi

KORONAVİRÜS SALGINI SIRASINDA ABD'NİN EKONOMİSİ KÜÇÜLMÜŞTÜ

ABD ekonomisi, koronavirüs salgınının etkisiyle 2020'de yüzde 3,4 küçülmüştü. Bu dönemde ABD ekonomisinin büyüme performansında, özel stok yatırımları, ihracat, kişisel tüketim harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlardaki artışın federal, eyalet ve yerel yönetim harcamalarındaki düşüşle kısmen dengelenmesi etkili oldu.

YATIRIMLAR ARTIRILDI

Aynı dönemde ithalat da artış gösterdi. Dördüncü çeyreğe ait GSYH'deki revizyonda ise sabit yatırımlar ile eyalet ve yerel yönetim harcamalarındaki yukarı yönlü revizyonların kişisel tüketim harcamalarında yapılan aşağı yönlü revizyonla dengelenmesi belirleyici oldu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)