Alparslan Bayraktar: Yenilenebilir enerjide rekor üretim
AA

Türkiye'de Ramazan Bayramı'nın üçüncü günü, günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir kaynaklardan karşılanarak rekor kırıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yılın ilk 3 ayındaki etkili yağışların barajlardaki doluluk oranlarını yükseltmesiyle elektrik üretiminde hidrolik kaynakların payının arttığı kaydedildi.

Güneşli ve rüzgarlı geçen gün rekoru getirdi

Tüm yurtta güneşli geçen bayram tatilinde bazı bölgelerde rüzgarın da etkili olmasıyla elektrik üretiminde rekor kırıldığı belirtilen açıklamada, sadece 12 Nisan'da değil bayram tatili haftası boyunca yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının rekor seviyelerde gerçekleştiği, bir haftalık süreçte üretilen elektriğin yüzde 74,8’ini yani 4’te 3’ünü yenilenebilir kaynakların sağladığı bildirildi.

"Türkiye'nin günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerjiden oldu"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medyada yayınladığı mesajında 12 Nisan 2024'te Türkiye'nin günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

12 Nisan 2024'te ülkemizin günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı.

Önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3,5 GW güneş ve 1,5 GW rüzgar santralini devreye alacağız.

2035 yılı hedefi

2035 yılı hedefimiz yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payını yüzde 55’e yükseltmek.

Günlük üretimin kaynaklara göre dağılımı:

Barajlı: Yüzde 24,5

Rüzgar: Yüzde 20,9

Akarsu: Yüzde 12,8

Güneş: Yüzde 11,3

Jeotermal: Yüzde 4,7

Biyokütle: Yüzde 3,9

Atık ısı: Yüzde 0,4

Toplam: Yüzde 78,5

"Yenilenebilir enerji, Türkiye’nin cari açık ve iklim değişikliği ile mücadelesinde kilit role sahip"

Yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin cari açık ve iklim değişikliği ile mücadelesinde kilit role sahip olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

Yakaladığımız bu üretim seviyesi, ülkemizin arz güvenliğini sağlaması, dışa bağımlılığını azaltması ve karbon nötr hedefimize ulaşmak açısından oldukça önemli. Yenilenebilir enerji, enerjide tam bağımsızlığımızın anahtarı olacak. Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları daha yoğun bir şekilde göreceğiz. Bu alandaki yatırım süreçlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Finansman imkanlarını daha da iyileştireceğiz. 2024 başında lisanssız yenilenebilir yatırımları için 7 bin 500 megavatlık bir ilave kapasiteyi ilan etmiştik. Özellikle sanayicilerimizin bu yeni kapasite imkanlarından yararlanmasını bekliyoruz.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)