İsviçre'de kritik altın referandumu

altın.jpg

İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, merkez bankasının varlıklarının belli bir bölümünü altın olarak tutması gerektiği yolundaki oylamanın geçmesinin, ekonomiye zarar verme riski taşıdığı uyarısında bulundu. Jordan, Uster kasabasında tarihi öneme sahip bir tepede yaptığı konuşmada, "Bu inisiyatif tehlikeli, zira İsviçre Merkez Bankası'nı zayıflatacak," dedi ve "Bu durum, kriz halinde kararlı bir müdahalede bulunmamızı ve istikrar sağlama görevimizi yerine getirmeyi kayda değer bir şekilde zorlaştıracak" şeklinde görüş bildirdi.

İSVİÇRE ALTINI KORU İNİSİYATİFİ

İsviçre halkı, 30 Kasım'da düzenlenecek referandumda, İsviçre Merkez Bankası'nın varlıklarının en az yüzde 20'sini altın olarak tutup tutmamasını ve asla satmamasını oylayacak. Bu oran şu anda yüzde 8 düzeyinde. Geçen hafta düzenlenen kamuoyu araştırmasına göre, seçmenlerin çoğunluğunun "İsviçre Altını Koru" inisiyatifine karşı olduğunu, ancak önemli bir kısmın ise halen kararsız olduğunu gösterdi. İsviçre Merkez Bankası'nın Kanada ve İngiltere'deki altın varlıklarının ülkeye getirilmesini de kapsayan bu inisiyatifin yandaşları, merkez bankasının altın varlıklarının artırılmasının ulusal refahın korunmasına yardımcı olacağını savunuyor. Yandaşlar ayrıca, İsviçre Merkez Bankası'nın üç yıldır euronun frank karşısındaki seviyesini 1.20 ile sınırlamak için euro alımı yapması konusunda şüphe taşıyor. Bankanın bu müdahaleleri, bilançosunun üçte birinden daha fazla genişlemesine neden oldu.

MERKEZ BANKASI YORUM YAPMADI

Yerel bankaların İsviçre Merkez Bankası'nda tuttuğu vadesiz mevduatlar, bugün açıklanan verilere göre, geçen hafta arttı. Bu durum, merkez bankasının kur tavanını korumak için müdahele etmiş olabileceğini işaret ediyor. Daha önce, kur tavanını korumak için Eylül 2012'den bu yana döviz almak zorunda kalmadığını açıklayan merkez bankası, konu hakkında yorumda bulunmaktan kaçındı.

MANEVRA ALANI

Jordan, konuşmasında, altın inisiyatifinin, merkez bankasının fiyat istikrarını sürdürmesini güçleştirecek olmasından dolayı, ulusal ekonomik refaha zarar verebileceğini söyledi. Jordan, "Bu inisiyatif, para politikamızın manevra alanını çok büyük ölçüde kısıtlayacaktır, zira İsviçre Merkez Bankası harekete geçmek için, yalnızca para politikasının ihtiyaçlarına yönelik bilançosunda ayarlamaya gitme pozisyonunda olduğu zaman, yalnızca tam kapasitesini koruyor" dedi.

'EVET' ÇIKARSA 72 MİLYAR DOLARLIK ALTIN ALACAK

İsviçre, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, halihazırda 1,040 tonluk altın rezervi ile en yüksek yedinci altın varlığına sahip ülke konumunda. İsviçre Merkez Bankası'nın, inisiyatife evet çıkması durumunda, 70 milyar franklık (72 milyar dolar) altın satın almak durumunda durumunda kalacak. Tahminlere göre, bankanın yüzde 20'lik paya ulaşabilmesi beş yıl sürecek.