İzmir'de ekmek 9 lira oldu
İHA

Son günlerde ekmeğe yapılan zamlar devam ediyor. İzmir'de de ekmeğe zam geldi.

İzmir’de ekmek fiyat tarifelerinin belirlenmesi için İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ocak ayı meclis toplantısında oylama yapıldı.

220 gram ekmek 9 lira oldu

Oylama sonucunda, İzmir’de ‘220 gram ekmek için 9 TL’ olacak şekilde hazırlanan ‘ekmek azami fiyat tarifesi’ kabul edildi.

3 Temmuz 2023’te ise İzmir’de 200 gram ekmeğin fiyatı 7 lira olmuştu.

Günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2017 yılında yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

Türkiye'de 300 gram üzerinden günlük olarak yaklaşık 85 milyon ekmek üretilirken, tüketim ise 79 milyon civarında, geriye kalan kısmı çöpe gidiyor.

İsraf edilen ekmek miktarının geçmişte daha da fazlaydı. Bakanlıklar ve ilgili kurumlarla gerçekleştirdikleri kampanyalarla israfın bir ölçüde önüne geçtik, ancak bu yeterli olmadı.

İsraf önlenirse ekmeğe zam yapılmasına gerek kalmayacak, buğday ithalatının da önüne geçilebilecek.

"İsraf edilen gıdalarla Suriye'nin tamamı doyar, Türkiye'de 60 hastane, 120 okul yapılır"

Türkiye’de yaş sebze ve meyvenin de bir kısmı, tarladan sofraya gelinceye kadar israf ediliyor. Tarlada da israf büyük boyutlara ulaştı. Sebze ve meyvenin dörtte biri tüketilmeden kaybediliyor. Meyve ve sebzelerde toplama sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada da yüzde 3-10 civarında israf yaşanıyor. İsraf ettiğimiz gıda maddeleriyle Suriye’nin tamamı doyar, Türkiye’de 60 hastane, 120 okul yapılır.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)