ensonhaber.com

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Leyla Nasıroğlu Gençlik Merkezi ve Kütüphanesi'nin açılışını gerçekleştirdi, "Batman'ı TÜBİTAK Yayınlarıyla Buluşturma Projesi İmza Töreni"ne katıldı.

Mehmet Şimşek, Batman'daki fabrika açılışında sanayide dönüşüme, dijital dönüşüme, yeşil dönüşüme çok büyük önem verdiklerine değinerek şöyle konuştu:

Batman, Türkiye’de önemli bir motor işlevini görüyor. Gaziantep’te üretim başarı hikayesini gözlemledik. Bence Batman bu bölgede Gaziantep’ten sonra en önemli aday. Çünkü bu ruh var. Bu kültür var. Bunu çok değerli buluyoruz. AR-GE'ye bu yıl 299 milyar lira destek vereceğiz.

Şimşek Batman'lı üreticilerine tasarım merkezi açmalarını önerdi ve bu desteklerin bir kısımını da bu alana kaydırılmasını önerdi.

"Sanayide dönüşüm, dijital ve yeşil dönüşüm önemli"

Bakan Şimşek, Türkiye'nin sınıf atlaması için yapılması gerekenlere şu sözlerle dile getirdi:

Kendi sınıfımızdaki (yüksek-orta) katma değer yüksek ancak yüksek gelirli gelişmiş ülkeler kategorisine geçmek için mevcut 13 bin 110 dolarlık milli gelire kişi başına sadece 736 dolar eklememiz yetecek. Türkiye, yüksek gelirli ülkeler sınıfına girecek. Bunun için özellikle dijital ve yeşil dönüşümü sağlamamız lazım.

Türkiye'nin "yüksek" gelirli ülke olması için kişi başı geliri 736 dolar artırması gerekiyor

Dünya Bankası, tüm dünyadaki ekonomileri sınıflandırarak 4 kategoriye ayırıyor. Buna göre, 1.135 doların altında olan ülkeler "düşük gelirli", 1.136-4 bin 465 dolar arasında olanlar "düşük-orta", 4 bin 466-13.845 dolar arasında olanları "yüksek-orta", 13 bin 846 dolar ve daha yüksek olanlar da "yüksek" gelirli ülkeler olarak tanımlıyor.