ensonhaber.com

Türkiye için 2023, 54,3 milyar dolar turizm geliri ve 56,7 milyon ziyaretçi ile rekor yılı oldu.

Türkiye'nin turizm gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 17, ziyaretçi sayısı ise yüzde 10 arttı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen yıla dair turizm verilerini aktardığı açıklamasında, 2023’te turizmin 56,7 milyon ziyaretçi sayıları ile bitirildiğini belirterek, ziyaretçilerde birinci sırayı Rusya Federasyonu'nun aldığını bildirdi.

Bakan Ersoy, birçok olumsuzluğa rağmen rekor artışlar elde edildiğini belirterek turizm gelirinin 2023 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 54 milyar 315 milyon 542 bin dolara çıktığını aktardı.

"2023 yılı verilerinde yine rekorlara imza attığımız bir yıl oldu"

Bakan Ersoy, 2023 turizm rakamlarını aktardığı toplantıda şu ifadeleri kullandı:

Şubat ayı itibarıyla Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız asrın afeti ve sonrasında stresli seçim süreci ve son çeyrekte ekim ayı itibarıyla Orta Doğu’da İsrail Filistin savaşının etkileri ile birlikte yüksek hızda gevşeme olsa da 2023 yılı verilerinde yine rekorlara imza attığımız bir yıl olarak gerçekleşti.

"Ziyaretçi sayısı olarak yüzde 10 arttı"

Ziyaretçi sayısı olarak yüzde 10’luk artışla 56,7 milyon ziyaretçi sayısı ile 2023’ü Türkiye tamamlamış oldu. Türkiye’nin 2018 itibarıyla strateji değişikliği ile biz eskiden deniz, kum güneş ağırlıklı turizm yapıyorduk. Dedik ki artık ürün çeşitliliğine gideceğiz. Bununla ilgili çalışmaların yansımaları oluyor. Uluslararası etkinlikler, sportif turnuvalar, festivaller gibi kısa süreli konaklamaları içeren ürünleri piyasaya sürdüğümüz için ortalama kalış süresine etkilerini görüyoruz. Sezonun 12 aya yayılmasının da etkileri var.

"Kişi başı gecelik harcama artacak"

Kişi başı gecelik harcama çok önemli. 2018’den beri vurguladığımız şey. Kişi başı gecelik gelire endekslenmemiz lazım. Türkiye 2018’de strateji değişikliğine gitti. Artık nicelik kadar nicelik de bizim için öncelik olacak. 2017 yılında 65 dolarla gerçekleşmişti. 2022 yılında bu rakamın 89 dolara geçtiğimiz yıl 99 dolara çıktığını görüyoruz. 2017-2023 ile karşılaştırdığımız zaman dolar bazında yüzde 53’lük performans gösterdi Türkiye. Geçen sene ile kıyasladığımızda yüzde 12’lik artış yakaladığımızı görüyoruz.

"Turizm gelirinde yeni rekor"

Toplam gelirlere baktığımızda geçen yıl pandemide çok başarılı süreç yürüten Türkiye 46,5 milyar dolar rekor gelir elde etmişti. Ziyaretçi sayısı olarak baktığımızda pandemi öncesi 6’ncı olan sıralamayı 4’üncü olarak çıkmıştık. 2023 yılı yani geçtiğimiz yıl 54,3 milyar dolar Türkiye turizm geliri elde ederek yeni bir rekor gerçekleştirdik.

"Önümüzdeki sene yeni bir rekorla 60 milyar dolar gelir hedefi hedefliyoruz"

60 milyon ziyaretçi 60 milyar dolar gelir ile 2024’te yeni rekorlara imza atacağız. 2028’de Türkiye’nin 100 milyar dolarlık gelir hedefi var. Gelir hedefimizi yakalayabilmemiz için kişi başı gecelik gelirde ortalama yüzde 6 artışla 130 dolarlı rakamlara getirmemiz kişi başı ziyaretçi sayısını ortalama yüzde 7’lik artışla 56,7 milyondan 80 milyon sayılarına getirmekle 100 milyar dolarlık gelir hedefini yakalayabileceğimizi söyleyebilirim.

Yeni pazarlar

Ersoy, mevcut olan pazarlara ek olarak Kuzey Amerika, Kanada, Çin, Hindistan ve Avusturalya’nın da eklenmesi için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek şöyle konuştu:

Yeni pazarlara konsantrasyonumuzu artıracağız. İskandinavya pazarı var. Bu sene yüzde 23’lük İsveç pazarında Yüzde 15 Finlandiya pazarında büyüme hedefliyoruz. Esas önemli olan iki tane yeni destinasyonumuz var. Birinci pazar Kuzey Amerika, ABD pazarı, yüzde 31’lik büyüme hedefliyoruz. Kanada pazarında yüzde 41’lik büyüme hedefliyoruz. Çin’de yüzde 102’lik büyüme bekliyoruz.

Turizmde 2024 hedefleri

Bakan Ersoy, 2024 hedefini de 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir, kişi başı 106 dolar harcama olarak belirlendiğini ve bu hedeflerin de aşılacağına inandıklarını aktardı.

Ersoy, konuşmasında OVP’de 2028 için 100 milyar dolarlık gelir hedefi olduğunu da hatırlattı.

Turistlerin gece ortalama kalış süresi

Turistlerin 2022'de 10,3 gece olan ortalama kalış süresinin 2023'te yüzde 5 azalarak 9,8'e gerilediğini ve bunun olumlu bir gelişme olduğunu aktaran Ersoy, şunları kaydetti:

Seyahat isteğinden vazgeçmiyor turist ama ortalama kalış süresinde azaltmalara gidebiliyor. Yani ne yapıyor? 14 gece kalacaksa 12 gece, 12 gece kalacaksa 10 gece gibi ortalama kalış sayısını azaltıyor ama seyahat isteğinden vazgeçmiyor. Yine Türkiye'ye has bir özellik var, yurt dışı yerleşik Türk vatandaşları yabancı turistteki büyüme hızının altında kaldığı için pasta payı azalıyor. Pasta payı azaldığı zaman da ortalama kalış süresi aşağı iniyor. Yurt dışı yerleşik Türkler 20 gün ve üzeri ortalama konaklama gerçekleştiriyorlar. Yabancılar da 8,5 ile 9,5 gün arasında ortalama kalış sürelerinde gerçekleştirmeler yaptıkları için yabancının payı arttıkça yabancı turistin payı arttıkça ortalama kalış süresinde hafif bir gevşeme oluyor.

"Ürün ve destinasyon çeşitliliğe gidildi"

Turizmde ürün ve destinasyon çeşitliliğe gidildiğine değinen Ersoy, şöyle konuştu:

Hafta sonu şehir kaçamakları, uluslararası etkinlikler, sportif turnuvalar, festivaller gibi kısa süreli konaklamaları içeren ürünleri de piyasaya sürdüğümüz için ve bunların da olumlu sonuçlarıyla turist akışında artış sağladığımız için ortalama kalış süresine etkilerini görüyoruz. Bir de sezonun 12 aya yayılmasının da etkisi var. Deniz, kum, güneşin yanına kış ürünlerini ön plana çıkarttığınız zaman insanlar kışın yaza göre çok daha kısa süreli konaklamalar gerçekleştirdikleri için yani aslında bizim ürün çeşitliği konusunda attığımız olumlu adımların sonuçlarını aldığımız için konaklamalarda bir gevşeme olabilir.

"Kişi başı gecelik harcamalar 99 dolara yükseldi"

Ersoy, kişi başı gecelik harcamaların 2017 ile 2023 arasında yüzde 53 artışla 65 dolardan 99 dolara yükseldiğini, kişi başı harcamanın ise yüzde 36 artışla 700 dolardan 952 dolara çıktığını, kişi başı gelir değil de kişi başı gecelik gelire endekslenmenin önemini vurguladı.

"Nicelik kadar niteliğin de ön plana alındı"

Türkiye'nin 2018'de turizmde bir strateji değişikliğine giderek nicelik kadar niteliğin de ön plana alındığını hatta öncelikli olduğunu ifade eden Ersoy, "Kişi başı gecelik harcaması artan, konaklama dışı harcaması fazla olan turistlere daha fazla konsantre olacağız. Bu politikanın, bu stratejinin olumlu sonuçlarının da rakamlara yansıdığını görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Ersoy’un sunumundan öne çıkanlar:

-Yurt dışı yerleşikliklerin pasta payının azalması ve ürün çeşitliliğiyle sezonun 12 aya yayılmasının da etkisiyle bir parça daha aşağı geleceğini öngörüyoruz, 9,7 ortalama gecelemeyle 2024 yılını tamamlamayı hedefliyoruz.

-Türkiye’ye 2023’te en fazla 6,3 milyon ziyaretçi ile Rusya Federasyonu’ndan turist gelirken, Rusya’yı 3,8 milyon ile Almanya, 3,2 milyon ile İngiltere takip etti.

-2023 yılında ortalama kalış süresi 2022'deki 10,8 geceden 9,8 geceye geriledi.

-Sürdürülebilirlik adına 15 bin 178 tesis sertifikasyon programını tamamladı. Yıl sonuna kadar 21 binli rakamları tamamlayarak geçeceğine inanıyoruz.

"Arkeolojik çalışmanın 800’e çıkması hedefleniyor"

-Turizmde sürdürülebilirliğin önemli bir parçası olan arkeolojide de altın çağı başlatarak geçtiğimiz yıl çok ciddi çalışmalara imza attık. 2021 yılında 670 olan yıllık arkeolojik çalışma sayısını dünyada rekor bir düzeye ulaştırarak 800'e çıkaracağız. 2023 yılında 720 arkeolojik çalışma yapıldı. 2024 yılında 750 arkeolojik çalışma yapılması hedefleniyor ve 2026 yılında ise arkeolojik çalışma 800’e çıkartılacak.

-Arkeolojinin Altın çağı, geleceğe Miras Projesi ve gece müzeciliği projesi kapsamında Arkeoloji alanında ne yapıldı ise artarak devam edecek. Son 60 yılda arkeoloji adına Türkiye'de ne yapıldıysa 4 yılda o kadar iş yapacağız.

"Gece Müzeciliğini başlattık"

-Türkiye'de yeni bir uygulama olarak Gece Müzeciliği başlattık. Sürdürülebilir turizm politikaları açısından çok önemli bir husus olan şehir paydaşlarının turizmden pay alabilmelerini sağlayan bu uygulamayı ülke genelinde yaygınlaştırıyoruz. Gündüz sıcaktan bunalan turistler gece gezmek istiyorlar. Gün batımına kadar (Saat 00.00) müzelerimizi açık tutacağız. Bu alan sürdürülebilir turizm açısından çok önemli.

"15 ücretsiz girişli halk plajına ek 6 tane daha hizmete girecek"

-Ücretsiz halk plajları yaygınlaştırılacak. Halk plajları projelerini yaymaya devam ettiklerini 15 ücretsiz halk plajına ek olarak bu yıl 6 plajın daha hizmete gireceğini aktaran Ersoy, vatandaşın duş, tuvalet, soyunma kabini gibi hizmetlere ücretsiz olarak beş yıldız konforunda, yiyecek, içecek gibi hizmetlere de görece çok daha düşük fiyatlamalarla ulaşabileceği halk plajları için çalıştıklarını kaydetti.

-Yeni dönemde turizmde yeni pazarlara konsantrasyonumuzu artıracağız.

-Turizm geliri, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 17 artarak 54 milyar 315 milyon 542 bin dolara çıktı. Geçen yılki gelirin 41 milyar 61 milyon 408 bin dolarını kişisel harcamalar, 13 milyar 254 milyon 134 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

-Geçen yıl spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 70,7, yeme-içme harcaması yüzde 33,2 ve konaklama harcaması yüzde 27 arttı.

-Ziyaretçilerin geliş amaçlarında birinci sırada yüzde 67,6 ile "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" yer alırken yurt dışı ikametli vatandaşlar Türkiye'ye yüzde 67,4 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi.

-Turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan dördüncü çeyrekte, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,8 artarak 12 milyar 272 milyon 673 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 15,2'si ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.

"Kültür Yolu Festivalleri Global Bir Marka Haline Gelmeye Başladı"

Kültür Yolu Festivalleri'nin 2020'de İstanbul'da başlatıldığını, 2023'te ise 11 Kültür Yolu Festivali'ni 521 mekanda 34 bin sanatçı ve 5 bin 419 etkinlikle gerçekleştirildiğini dile getiren Ersoy, şöyle konuştu:

Her sene 5 tane sayısını arttırarak 2028'de 35 ilimizde Kültür Yolu Festivallerini gerçekleştireceğiz demiştik. Tabii kültür yolu festivallerinin ana politikası vatandaşımızın kültür ve sanata kolay ve etkili erişimini sağlamak, kültür ve sanata destek olmak, bunu yaparken tabii ki sanatçıya destek olmak ve şehirlerin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada gelirini arttırarak Kültür Yolu Festivallerinin o şehirlerin marka yüzü olmasını sağlamak. Bu amaçla birlikte Kültür Yolu Festivalleri artık bir global marka haline gelmeye başladı. Avrupa'nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliğine de kabul edildi. Önümüzdeki sene 16 şehirde gerçekleşecek ve özellikle yabancı kültür etkinliklerine ağırlık vermeye başlayacağız. Bundan sonra yurt dışında çok popüler olan kültürel etkinlikleri de Türkiye'ye getireceğiz.