ensonhaber.com

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Üreten Kadınlar Yarışması"nın ödül törenine katılarak, Türkiye ekonomisinde kadın girişimcilerin yerine değindi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile "Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Ödül Töreni"ne katılım gösteren Şimşek, törende yaptığı konuşmada, kadınların destekleneceğini ve desteklenmesi de gerektiğini belirtti.

Şimşek, konuşmada kadınların iş dünyasında olmasının önemine değinerek, "Kadınlar daha çok iş hayatında rol alırlarsa hem barışa vesile olurlar hem bu eşitsizliklerin azalmasına çok büyük katkıda bulunurlar." görüşünü dile getirdi.

Şimşek, "Kadınların iş gücüne ve iş hayatına katılımını teşvik edecek her türlü adımın arkasındayız" diyerek şu değerlendirmeed bulundu:

Önümüzdeki dönemde Türkiye, kadının iş gücüne katılım oranının yüzde 70'lere ulaştığı dönemi görecek ve onların sayesinde Türkiye'nin ekonomisi çok daha güçlü, çok daha büyük olacak ve Türkiye potansiyelini gerçekleştirmiş olacak.

Girişimci kadınlara verilen destekler

Bakan Şimşek, KOSGEB ve TÜBİTAK'ın kadın girişimcilerin yanında olduğunu belirterek, kadınlara iş dünyasında verilen desteklere şu sözlerle değindi:

KOSGEB ilk kez girişimci olan kadınlara 200 bin lira, mevcut kadın girişimcilere 300 bin lira süspansiyonlu kredi sunuyor. Halkbank da bugüne kadar 220 bin kadın girişimciye toplamda neredeyse 60 milyar lira destek sunmuş. Bu çok önemli. Biz de Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak Halkbank'ın ilave desteğe ihtiyacı olursa memnuniyetle destekleriz.

SGK desteği

Kadınları istihdam eden işletmelere, 24 ay ile 54 ay arasında SGK primlerini biz Hazine olarak karşılıyoruz. Eğer bir işveren kendi çalışanlarına kreş hizmeti sunarsa oradan elde ettiği geliri vergiden indirme imkanı sağlıyoruz.

"Kadınların iş gücüne katkısı milli geliri artırır"

Eğer Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranı OECD ortalamalarına ulaşırsa, yani yüzde 66'ya çıkarsa, Türkiye'nin milli geliri yüzde 20 daha yüksek olur. Geçen sene Türkiye'nin milli geliri 1,1 trilyon doları aştı. Dolayısıyla yüzde 20 daha büyük ekonomi şu demek: İlave 210 milyar dolar gayrisafi yurt içi hasıla demek.

"Kadınlar iş hayatında daha çok rol alırlarsa küresel eşitsizliklerin azalmasına katkıda bulunurlar"

Geçen hafta Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına katıldığını anımsatan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

Ana konulardan bir tanesi küresel eşitsizliklerdi. Maalesef içinde yaşadığımız dünyada hem ülkeler içerisinde hem ülkeler arasında ciddi eşitsizlikler var. Şöyle bir rakam vereyim ben size; Dünyanın en zengin yüzde 10'u dünya servetinin yüzde 76'sına, küresel gelirin yüzde 52'sine sahip. Bir diğer boyutuyla bakalım; Küresel emisyonun da yüzde 48'inden sorumlu. Ama en alttaki, yani en yoksul yüzde 50'si, ise dünya servetinin sadece yüzde 2'sine, gelirin sadece yüzde 8'ine sahip. Emisyonun da yüzde 12'sine tekabül ediyor.

Bunu niye söylüyorum? Kadınlar iş hayatında daha çok rol alırlarsa hem barışa vesile olurlar hem bu eşitsizliklerin azalmasına çok büyük katkıda bulunurlar. Onun için kadınların çok daha güçlü bir şekilde ekonomimize katkı vermesi sadece Türkiye açısından değil aslında dünyada daha adil bir sistem ve barış açısından da çok değerli.