Özelleştirme rotası açıklandı

bakan

Mehmet Şimşek’in açıklamasına göre, bu yıl 7 milyarlık dolarlık özelleştirmenin ardından, gelecek yıl Spor Toto ve Milli Piyango özelleştirmeleriyle 10 milyar dolar gelir elde edilerek , özelleştirmede gelecek yıl 90 milyar dolar sınırı aşılmış olacak.

ÖZELLEŞTİRME YALNIZCA GELİR AMAÇLI DEĞİL

Bakan Şimşek, sadece gelir amaçlı bir özelleştirme programı yürütmediklerini vurgulayarak aynı zamanda verimlilik artışı sağlandığını ve rekabetçi bir yapının kurulmasına katkı sağladıklarını ifade etti. Şimşek, bu sayede kaynakların rasyonel kullanımı ve kalitenin de kendiliğinden geldiğini kaydetti.

ÖZELLEŞTİRİLECEK ALANLAR

Mehmet Şimşek, yeni özelleştirilecek kurumlar konusunda yaptığı açıklamada bu yıl özelleştirme kapsamına, elektrik üretim tesislerini , otoyol- köprüler ve bazı limanları, Erzurum Kış Olimpiyat Tesisleri'nin gelirlerini Halk Bankası'na devretmek için Halk Sigorta ve Halk Emeliliği, Türksat’ın Kablo TV operasyonunu, Botaş üretim hatlarını, 25 şeker fabrikasını, Güllük Marinası'nı, Haydarpaşa Projesi'ni, TEİ- AŞ’ın yüzde 48’i ile TPAO hisselerinin halka arzını aldıklarını söyledi.

ŞANS OYUNLARINDAN ÇEKİLİYORUZ

Milli Piyango'ya ait şans oyunlarının ihalesini tamamladıklarını hatırlatan Şimşek, imtiyaz sözleşmesine Danıştay'ın görüşünü beklediklerini ifade etti. Şimşek, yakın zamanda Spor-Toto'nun özelleştirmesini de yapmayı düşündüklerini bildirdi.Yapılacak yasal düzenlemenin ardından at yarışlarının özelleştirme sürecine de başlanacağını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Devlet artık şans oyunlarında, oyunları oynatma görevini özel sektöre devredecek ve denetleme fonksiyonuna yoğunlaşacak. Buradaki amacımız da büyüyen sektörden uluslararası markalar yaratabilmek, her alanda olduğu gibi bu sektörde de kayıt dışını kontrol altına alabilmek. Kısa zaman içinde Milli Piyango İdaresini bu fonksiyonu etkin bir şekilde yerine getirebilmesi amacıyla yeniden yapılandıracağız."

70 MİLYARLIK ÖZELLEŞTİRME YAPILDI

Bakan Şimşek, özelleştirme gelirlerinin, özelleştirme giderlerini ancak karşıladığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. 1986-2014 yılları arasında yaklaşık 70 milyar dolar özelleştirme uygulaması yapıldığı bilgisini veren Şimşek, Özelleştirme İdaresi'nin aynı dönemdeki özelleştirme uygulamaları giderlerinin 163 milyon dolar, ilan-reklam ödemelerinin 85 milyon dolar ve danışmanlık hizmet alımı giderlerinin 123 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Şimşek, rakamlara göre toplam 371 milyon dolar giderin olduğunu ifade etti. Buna karşılık, teminat gelirleri ile idarenin hazırladığı şartname, tanıtım dosyası gibi dokümanların satışından elde edilen gelirin ise 480 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Şimşek, bu büyüklüğün de özelleştirme giderlerinin çok üstünde bir rakama tekabül ettiğini sözlerine ekledi.