Petrol fiyatları jeopolitik gerilimlerin etkisinde

Petrol fiyatları jeopolitik gerilimlerin etkisinde

Orta Doğu'da devam eden jeopolitik gerilimin arz endişeleri Brent petrolün fiyatını yeniden yükseliş seyrine soktu. Brent petrolün varil fiyatı, bugün uluslararası vadeli piyasalarda 104,61 dolardan işlem görüyor.

İsrail ve ABD'nin İran'a saldırısı ile başlayan gerginlik bugün 17. gününe girdi.

Savaştan önce 70 dolar bandından olan Brent petrolün varil fiyatı 120 dolara kadar çıktı. Geçtiğimiz günlerde tekrar düşüşe geçen Brent petrolün vadeli varil fiyatı yüzde 1,4 artışla 104,61 dolardan işlem görüyor.

Stratejik stokların açılma kararına rağmen jeopolitik riskler nedeniyle Brent petrol fiyatı, yüksek kalmaya devam ediyor.

BATI TEKSAS HAM PETROLÜN VARİLİ: 97,59

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 97,59 dolardan alıcı buldu.

FİYAT ARTIŞININ NEDENİ

Fiyatlardaki yükselişte, Orta Doğu'da devam eden jeopolitik gerilimin arz endişelerini artırması etkili oldu.

ANLAŞMA TARİHİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

ABD Başkanı Donald Trump, "koşullar henüz yeterince iyi olmadığı" gerekçesiyle saldırıları sona erdirmek için İran ile bir anlaşma yapmak istemediğini söyledi.

HÜRMÜZ BOĞAZI'NIN GÜVENLİĞİ

Hürmüz Boğazı'nın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmaları için çok sayıda ülkeye çağrıda bulunduğunu söyleyen Trump, birkaç ülkenin yardımcı olmayı kabul ettiğini bildirdi.

AVUSTRALYA, JAPONYA VE ALMANYA, HÜRMÜZ’E GÜVENLİK GÖNDERMEYECEK

Avustralya ve Japonya ise Hürmüz Boğazı'nın güvenliğini sağlamak için Orta Doğu'ya gemi gönderme yönünde bir planları olmadığını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul da ülkesinin Hürmüz Boğazı'ndaki gerilim ve İran'a yönelik saldırılar bağlamında uluslararası bir askeri operasyona katılmayacağını yineledi.

"HİÇBİR ZAMAN ATEŞKES İSTEMEDİK"

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Amerikan haber kanalı CBS'ye verdiği röportajda, İran'ın ateşkes isteyip istemediğine ilişkin soru üzerine, "Hiçbir zaman ateşkes istemedik, hatta müzakere bile istemedik. Kendimizi ne kadar sürerse sürsün savunmaya hazırız." dedi.

Arakçi, Trump'ın, bunun "sonunda zafer olmayan yasa dışı bir savaş" olduğunu anlayana kadar da İran'ı savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı, "yasa dışı milislerin" saldırıları nedeniyle bölgedeki petrol ve doğalgaz sahalarında üretimin durduğunu ve ihraç edilecek petrol kalmadığını bildirdi.

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığından, Irak Petrol Bakanlığının Erbil'in Türkiye'deki Ceyhan Limanı'na boru hattı aracılığıyla petrol ihraç etmeye onay vermediği yönündeki ifadelerine ilişkin de yazılı açıklama yapıldı.

Tüm petrol ve doğal gaz sahaları ile rafinelerinin "yasa dışı milisler" tarafından hedef alındığına işaret edilen açıklamada, bu saldırılar sonucunda bölgedeki petrol ve doğalgaz sahalarında üretimin durduğu ve ihraç edilecek petrol ürünü kalmadığı vurgulandı.

FİYATLARIN ARTMAMASI İÇİN IEA STOKLARI PİYASAYA SUNULACAK

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), üye ülkelerinin acil durum stoklarından piyasaya sürülecek 400 milyon varil petrolün kullanımına ilişkin detayları açıkladı.

Ülkelerin planlarına göre, Asya-Okyanusya'daki IEA üyesi ülkeler stoklarını piyasaya "hemen" sunacak. Amerika kıtası ve Avrupa'daki IEA üyesi ülkelerin stokları ise bu ayın sonundan itibaren piyasaya verilmeye başlanacak.

IEA üyesi ülkelerin piyasanın kullanımına açmak üzere anlaşmaya vardığı toplam 400 milyon varillik acil durum petrol stokunun yüzde 72'sini ham petrol, yüzde 28'ini ise petrol ürünleri oluşturacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)