Sakarya’da yetişen ayvanın dünyada rakibi yok

Sakarya’nın Geyve ile Pamukova ilçeleri, Türkiye'de ayvanın yetiştiği önemli noktaların arasında yer alıyor.

Ayvanın Sakarya Pamukova ilçesinde 13 bin dekar alanda yetiştirildiğini aktaran Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, toprağın verimliliğinden kaynaklı olarak üretilen ayvaların dünyada eşi benzeri olmadığını söyledi.

Sadece elle toplanılıyor

Pekmezi, kurutması, reçeli ile kompostosu yapılan ve sadece elle toplanan dalların sarı altını, iç piyasa ihtiyacının önemli kısmını karşılamasının yanı sıra dünyanın birçok noktasına ihraç ediliyor.

Sakarya’da yetişen ayvanın dünyada rakibi yok ViDEO

ayva

Ayvalar kalitesine göre ayrılıyor

Dallardan toplanan ayva, bahçede işçiler tarafından kalitesine göre ayrılarak kasalara yerleştirilip, soğuk hava depolarına kaldırılıyor.

ayva

Ayvalar Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya yolcusu

Burada yapılan işlemler sonrasında ise ayva, Türkiye pazarının yanı sıra Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya’ya gönderiliyor.

ayva

Bölge halkının ana gelir kaynağı ayva

İHA'nın haberine göre, bu seneki rekoltenin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirten üretici Şuayip Gereksar, ayva üretimin bölge halkının ana gelir kaynağı olduğunu aktardı.

ayva

Kazasız, belasız bir sezon geçiriyoruz

Ayvanın bu seneki veriminden memnun olan üretici Şuayip Gereksar, “Ayvalarımız güzel, memnunuz ve bu artık bizim ana gelirimiz oldu. Çok şükür kazasız, belasız bir sezon geçiriyoruz. Rekolte iyi kalite güzel hasat devam ediyor. Tek sıkıntımız fiyatların biraz daha dipte olması, maliyetlerin artması onun dışında her şey güzel. Ayva bizim ana gelirimiz oldu, onsuz yapamıyoruz.

ayva

Sakarya ayvası bizim altınımız

Sakarya ayvası bizim altınımız da bu elimizden geldiği kadar iyi mal çıkartmaya çalışıyoruz. Aralık, Ocak gibi ayvanın budaması olur ondan sonra kışlık ilaçlamalar olur. Nisan ayında da ilaçlamaya başlıyoruz. Ekime kadar bakımı devam etti, hasatta şimdi başladı.” dedi.

ayva

“Ayvamızdan yıllık 45 bin, 50 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz”

Ayvanın fiyatının iyi olduğunu fakat maliyetleri bu durumu ekarte ettiğini aktaran Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, “Pamukova’da bu sene 13 bin dekar alan üzerinde ekili olan ayvamızdan yıllık 45 bin, 50 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Türkiye’nin hemen hemen yüzde 60 ayva ihtiyacını Sakarya bölgesi karşılamakta. Pamukova’da yetişen ayvaların yüzde 30’u yurtdışı ihracata yüzde 70’i iç piyasada tüketilmektedir. Başlıca ihracat ülkemiz Rusya çoğunluk oraya gidiyor. Fiyatlar geçen seneye göre daha iyi ama girdi fiyatlarımız yüksek olmasından dolayı bu sıfırlandı diyebiliriz. Bu sene ayva üreticisi gerçekten mağdur. Biz ayvayı tüm Türkiye’ye tanıttık, bunu bırakma niyetinde değiliz.

ayva

Uzun yıllar ayva yetiştireceğiz

Para yapsa da yapmasa da biz daha çok uzun yıllar bunu yetiştirmeye kararlıyız. Üretici ile market fiyatları arasında dağlar kadar fark var. Hal yasasına yeniden düzenleme getirmedikten sonra maalesef bu farkı kapatamayız. Tüccara toptan verdiğimiz fiyat tarlada 2 ile 3 buçuk lira arasındayken marketlerde 10 liradan aşağı ayva yok.” diye konuştu.

ayva