Türkiye, üçüncü çeyrekte pozitif büyüme kaydeden tek OECD ülkesi oldu
AA

Türkiye, yılın üçüncü çeyreğinde elde ettiği yıllık bazda yüzde 6,7'lik performansla koronavirüs salgınına rağmen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında büyüme kaydeden tek ülke oldu.

OECD, AB, EURO BÖLGESİ ORTALAMASINI GEÇTİ

OECD ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen göre, salgınla mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalarla yılın ilk yarısında keskin düşüşler gösteren gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), üçüncü çeyrekte OECD ülkeleri için yüzde eksi 4,1 olarak hesaplandı. Söz konusu dönemde ekonomik daralma Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 4,3, Euro Bölgesi'nde yüzde 4,4 şeklinde kayıtlara geçti.

EKONOMİLERİ KÜÇÜLEN ÜLKELER

OECD ülkelerinden Norveç üçüncü çeyrekte yüzde 0,1, Güney Kore yüzde 1,3, İsrail yüzde 1,4, Litvanya yüzde 1,7, Polonya yüzde 2 küçüldü.

Üçüncü çeyrek büyüme verisi açıklanan OECD ülkelerinden ekonomisi en fazla daralanlar ise yüzde 10,3 ile Şili, yüzde 9,6 ile Birleşik Krallık ve yüzde 9,5 oldu.

Öte yandan üçüncü çeyrekte ABD ekonomisi yüzde 2,9 ve Fransa ekonomisi yüzde 3,9 küçülürken, Almanya'da da geçici büyüme oranı yüzde eksi 4 olarak hesaplandı.

Türkiye ekonomisi büyüme verisinde OECD'deki tek pozitif ülke

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TOPARLANMA İŞARETLERİ

Türkiye ekonomisi ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyürken, ikinci çeyrekte ise salgının etkisiyle yüzde 9,9 daralmıştı. Ekonomi normalleşme adımlarının atıldığı üçüncü çeyrekte ise yüzde 6,7 büyüme kaydetti.

Türkiye ekonomisi büyüme verisinde OECD'deki tek pozitif ülke

OECD ÜLKELERİ ARASINDA POZİTİF BÜYÜME KAYDEDEN TEK ÜLKE

Böylece Türkiye, üçüncü çeyrek büyüme verisi açıklanan OECD ülkeleri arasında pozitif büyüme kaydeden tek ülke oldu.

Ayrıca ilk koronavirüs vakalarının görülmeye başlandığı ve OECD üyesi olmayan Çin de salgın sonrası ekonomik toparlanmasını sürdürerek, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 büyüme gösterdi.

OECD verilerine göre bazı ülke ve ülke gruplarının açıklanan üçüncü çeyrek büyüme oranları şöyle:

Büyüme oranları

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)