Vahit Kirişci: Tarım Cepte uygulaması hayata geçecek
ensonhaber.com

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, canlı yayın konuğu olduğu TRT'de tarım sektörüne ilişkin gündemi değerlendirdi.

Bakan Kirişçi, kendisine yöneltilen soru üzerine Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet aracılığı ile kayıt yapılacağını anlattı.

"Tarım Cepte uygulaması hayata geçecek"

Kirişçi, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne yapılan başvuruların kolaylaştırıldığını belirterek, "Cep telefonu ile kendi kaydını yaptırıyor. Bugün itibarıyla e-Devlet aracılığı ile kayıt yapan çiftçi sayısı arttı. 6 günde 104 binin üzerinde başvuru yapıldı. Tarımda dijitalleşme artacak. Bundan sonra 'Tarım Cepte' diye bir uygulamayı da hayata geçiriyoruz." dedi.

Vahit Kirişci: Tarım Cepte uygulaması hayata geçecek ViDEO

"Atıl olan tüm araziler ekilecek"

Bakan Kirişci, "Türkiye'nin toprakları verimli ancak sınırlı. Topraklarımızın boş kalması kabul edebileceğimiz bir şey değil." diyerek, atıl olan tüm arazilerilerin mutlaka ekileceğini belirterek, "kiralama formülü" ile bu arazi sahiplerine de ödemelerin yapılacağını aktardı.

Yapacakları başka bir düzenlemeyle de kırsaldan kente göç ve miras davası gibi sebeplerle toprakların 1-2 yıldan fazla boş kalmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Kirişci, şu bilgileri verdi:

"O civarda orada kooperatif varsa kooperatifleri, birlikler varsa birlikleri, o da olmadı ülke genelinde bir portföy oluşturacağız, bu portföye ilgiye göre elde edilecek kira bedellerini doğrudan ilgili mülk sahiplerinin hesabına yatıracağız. Bankada tutacağız, değerlendireceğiz, eğer aralarında davalık bir durum varsa, dava bitene kadar da o parayı değerlendirme şekli devam edecek şekilde bloke etmiş olacağız. Böylelikle atıl arazileri üretime kazandıracağız."

Vahit Kirişci

Vahit Kirişci: Atıl olan tüm araziler ekilecek ViDEO

"Tarım sigortanızı yaptırıp rahat ediniz"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, afetlerden dolayı tarıma verilen zararla ilgili sigorta mekanizmasının geliştirildiğini belirterek üreticinin sigorta yaptırmasının önemine değinerek, "Şu anda TARSİM'de 20 milyon poliçe yapıldı. 'Tarım sigortanızı yaptırıp rahat ediniz' diyoruz." açıklamasını yaptı.

"Sözleşmeli Besicilik Düzenlemesi Meclis'ten yasalaşmasını arzu ettiğimiz bir düzenleme"

Sözleşmeli Besicilik Düzenlemesi ile ligili soruya yönelik olarak da Bakan Kirişci, üreticinin haklarının korunacağına dair açıklama yaparak, konuyu "Meclis'ten yasalaşmasını arzu ettiğimiz bir düzenleme. Bazı ürünlerde sözleşmeyi zorunlu hale getireceğiz." şeklinde açıkladı.

"Kent tarımı çalışmaları sürüyor"

Kent tarımı modeline de değirlendiren Kirişci, uygulamanın lojistik rahatlık ve istihdamdaki artılarına değinerek, "Bir kentin ihtiyacı o kentte üretilir." dedi. Bu uygulamanan 6 ilde devam ettiğini açıklayan Kirişci, jeotermal kaynakları da devreye sokarak, üretimi artıracaklarını belirtti.

Kadın çiftçilere destekler

Tarımda çalışanların sigortalanmasına ilişkin soruyu cevaplayan Kirişci, tarımda gençlerin ve kadınların öne çıktığını belirterek, kadın ve genç çiftçilere verilen destekleri dile getirdi.

Vahit Kirişci

Buğday fiyatlarında yüzde 25'lik indirim oldu

Tahıl Koridoru ile ilgil açıklama yapan Kirişci, "Rusya-Ukrayna savaşı dünyada panik yarattı. Bizim üretim ve tedarik zincirimizde önemli bir aksaklık olmadı. Cumhurbaşkanımızın dış politikasının doğruluğu görüldü, buğday fiyatları yüzde 25'lik indirim oldu." dedi.

Anayasa değişikliği

Bakan Kirişçi kendisine yöneltilen bir soru üzerine, CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtü ile ilgili kanun teklifini değerlendirerek, Anayasa'nın değişimine değindi. Kirişci, kendisinin de eşi başörtülü olduğu için sosyal tesisleri giremediği dönemleri örnek göstererek, Anayasa değişikliği yapılması gerektiğini, önceliğin bunun olması gerektiğini belirtti.

Başörtüsü konusunda değerlendirme

Bakan Kirişci, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "başörtüsü" ile ilgili açıklamasına da değinerek şunları kaydetti:

"Başı örtülü olduğu için Meclis'ten kovulan, Meclis'ten çıkarılmaya çalışılan, bunun için tempo tutanlar, bugün kalkıp başörtüsünden söz ediyorlar. Eğer samimiyseniz, bu konuda gerçekten samimi bir duruşunuz varsa bırakın kanunu. Bir mevzuat hiyerarşisinde en tepede Anayasa vardır, buyurun… Yarın bir gün bu kanunu birileri değiştirebilir ama Anayasa ülkenin belirli bir çoğunluğunun kararıyla, milletin bir ortak mutabakat metnidir, onunla değiştirilebilen bir mutabakat metnidir. Madem böyle bir niyetiniz var, buyurun Anayasa değişikliği yapalım. Biz istiyoruz ki yarın bir gün birileri de gelip başka bir şeyin peşine düşmesin. Bizim madem ki mutabakat metnimiz, Anayasa. Anayasa'da gerekli değişikliği yapalım ama daha hemen Cumhurbaşkanı'mızın açıklaması sonrası önce grup başkanvekillerinin, sonra da genel başkanlarının nasıl yan çizdiklerini bütün millet gördü."