Emlak uzmanından 'ilan istisnaları' uyarısı: Denetim zorunlu olmalı

EİDS’deki istisna seçenekleriyle yayımlanan ilanların da denetlenmesi gerektiğini belirten Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, tek bir ilan platformunda bu seçenekler kullanılarak 44 binin üzerinde satılık ve kiralık konut ilanı bulunduğunu söyledi.

Ensonhaber Ensonhaber
Emlak uzmanından 'ilan istisnaları' uyarısı: Denetim zorunlu olmalı
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

Gayrimenkul ilanlarında kimlik ve ilan verme doğrulamasının ardından Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalar gündemde.

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, özellikle EİDS’deki istisna seçeneklerinden yararlanılarak yayımlanan ilanların ve malik gibi davranarak aracılık yapan kişilerin denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Özelmacıklı, e-Devlet üzerinden emlak işletmesine verilen ilan yayımlama izninin, mevzuat gereği düzenlenmesi gereken yetkilendirme sözleşmesinin yerine geçmediğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik açık: Emlak işletmesi, alım satım, pazarlama veya kiralamaya yetkili olmadığı taşınmaza yönelik ilan veremez. Dolayısıyla yeni bir sözleşme zorunluluğundan değil, mevcut sözleşmenin dijital ortamda doğrulanabilir hale getirilmesinden söz ediyoruz.”

YETKİLENDİRME SÖZLEŞMESİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLMELİ

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden düzenlenebilmesini örnek gösteren Özelmacıklı, emlak işletmeleri ile taşınmaz sahipleri arasındaki yetkilendirme sözleşmelerinin de benzer şekilde dijital ortamda yapılabileceğini ifade etti.

Sözleşmelerin standart bir metin yerine tarafların ihtiyaçlarına göre maddeler eklenerek hazırlanmasının daha uygun olacağını belirten Özelmacıklı, şu bilgileri verdi:

“Malik ile emlak işletmesi yetkilendirme sözleşmesini e-Devlet üzerinden yapabilirse sözleşmenin tarafları, kapsamı ve süresi ilan yayınlama izniyle ilişkilendirilebilir. Sözleşme sona erdiğinde ilanın durumu da sistem üzerinden takip edilebilir. Böylece hem malik hem tüketici hem de yetki belgeli işletme açısından daha açık bir süreç oluşur.”

TEK İLAN SİTESİNDE 44 BİNDEN FAZLA KONUT İLANI

İlan platformlarında kullanılan istisna seçeneklerine dikkat çeken Özelmacıklı, yaptıkları taramada yalnızca bir ilan sitesinde “kooperatif hisseli tapu”, “intifa hakkı tesisli”, “yurt dışı tapulu” ve “tapu kaydı yok” seçenekleri birlikte seçildiğinde 44 binin üzerinde satılık ve kiralık konut ilanı bulunduğunu söyledi.

Bu ilanların tamamının usulsüz olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Özelmacıklı, istisna kapsamında gösterilen taşınmazların gerçekten bu şartları taşıyıp taşımadığının ve ilanı veren kişinin taşınmazla ilişkisinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

HAKSIZ REKABET

Malik gibi davranarak başkalarına ait taşınmazların pazarlamasını yapan kişilerin istisna seçeneklerinden yararlanarak ilan yayımlamasının engellenmesini isteyen Özelmacıklı, şöyle devam etti:

“Gerçek maliklerin ilan verme hakkı korunmalı. Buna karşılık istisnaların yetkisiz aracılık için kullanılması, yetki belgesi alan ve mevzuat yükümlülüklerini yerine getiren emlak işletmeleri açısından haksız rekabet oluşturuyor.”

SOSYAL MEDYA GRUPLARINDAKİ İLANLAR DA TAKİP EDİLMELİ

WhatsApp ve Facebook gruplarında yürütülen yetkisiz aracılık faaliyetlerinin de takip edilmesi gerektiğini belirten Özelmacıklı, doğrulanmış ilan bağlantısı paylaşımı ile başkasına ait taşınmazın sürekli pazarlanması arasındaki farkın gözetilmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşların ve sektör mensuplarının somut ilan ve paylaşımları bildirebileceği, başvuruların sonucunu takip edebileceği bir ihbar mekanizması kurulmasını öneren Özelmacıklı, ilan portallarına danışman hesabıyla giriş yapan kişilerin de hangi yetki belgeli emlak işletmesine bağlı olduğunun açıkça görülebilmesi gerektiğini ifade etti.

Özelmacıklı, bu ilişkinin Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi'ne entegre şekilde takip edilebileceğini belirtti.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, ilan izinleri, yetkilendirme sözleşmeleri, istisna beyanları ve danışman hesapları arasındaki bağlantının güçlendirilmesinin sahte ilanlar ve yetkisiz aracılıkla mücadeleye katkı sağlayacağını kaydetti.